Bajban a vidéki szállásadók: durva áremelés jön, érdemes időben foglalni

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Bajban a vidéki szállásadók: durva áremelés jön, érdemes időben foglalni

Az elszálló árakkal és egyre súlyosbodó munkaerőhiánnyal a leginkább a szállásadók küzdenek. A kényszerű zárás, majd újranyitást követően az infláció tovább nehezíti létfenntartásukat. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a jelenlegi helyzetben milyen szezonra számítanak és vajon ilyen körülmények között hogyan fejlesztették szolgáltatásaikat.

A járványhelyzetet követő újranyitási időszakban az emberek csak arra vágytak, hogy kimozdulhassanak a négy fal közül, így egyre többen látogattak el belföldi szálláshelyekre. A tavalyi szezon bár jól sikerült, meg sem közelítette a 2019-es évi rekord vendégforgalmat. Várhatóan az idei évet nem a Covid, hanem az azt követő gazdasági folyamatokból eredő infláció mértéke, az ukrán-orosz háború és a munkaerőhiány fogja befolyásolni. De nézzük, mit mondanak erről a szállásadók.

Kalocsai Károlytól, a paradisepoint.hu wellness ház üzemeltetőjétől megtudtuk, hogy nagyon jó szezonra készülnek. A most induló vállalkozásukra a vártnál nagyobb az érdeklődés, sőt annyira sokat foglaltak, hogy augusztus 22-ig megteltek. Tapasztalatai szerint nagyon magas árakon dolgoznak a szektorban tevékenykedő cégek, ők viszont próbáltak egy elfogadható, normális árat meghatározni, amit idén nem is terveznek emelni. Sokan panaszkodnak, hogy nincs nagy érdeklődés, de a magas ár lehet a baj. A munkaerő kérdését maguk oldják meg, a takarítást, átadást, átvételt, emiatt nincs alkalmazottjuk. Plusz wellness megoldásokkal készülnek, ami a fejlesztésbe tartozik!

Sütő Péter, a Pe-Ki Apartmanok üzemeltetője elárulta, hogy náluk főként üzleti utazók szállnak meg az apartmanokban, így nem vettek észre vendégszám csökkenést. Ami változás, hogy a vendégek már nem foglalnak hónapokkal előre, maximum 1-2 héttel. A szezonjuk általában elég erős, az új foglalók mellett jelentős a visszatérő vendég. Mindennek az ára drasztikusan emelkedett, mosoda, vegyszerek stb., emiatt 20-30%-ot emeltek a tavalyi árakhoz képest. Mivel kis apartmanokat működtetnek, ezért saját maguk oldják meg az üzemeltetést. Sok alkalmazottjuk volt korábban rengeteg problémával, ezért csak beugrós munkaerőt alkalmaznak, ha szükséges. Jelenleg épül az új Apartman házuk Székesfehérváron, remélhetőleg nyár végére ki tudnak nyitni.

Gerleiné Varga Zsuzsa, a Bodzás Vendégház Ganna üzemeltetője elmondta, hogy nagyon kevés a nyári előfoglalás a megváltozott foglalási szokások miatt, mert általában nem foglalnak túl előre mostanában a vendégek. Úgy gondolja, az ingyen lemondható szállások előnyben lehetnek náluk. Mindennek ellenére jó szezonra számít, ami persze negatívan is alakulhat, ha a nemzetközi helyzet drasztikusan változik. Az infláció hatására minimális áremelést alkalmaztak, de fenntartják az árak heti felülbírálását. Munkaerőhiánnyal nem küzdenek, saját maguk intézik a ház körüli teendőket. Nyári szezonra a kültéri dolgokat átfestették, ez még folytatódik, valamint kerti sütögetőt telepítettek.

Acsay-Szűcs Gabriella, a CI-BI Vendégház Szilvásvárad tulajdonosa elárulta, hogy kevesebb a forgalmuk, mint korábban megszokott volt. 2 éve ilyenkor, augusztus végéig már nem volt szabad szobájuk, tavaly kb. ugyanilyen volt a foglalási arány. Hozzávetőlegesen 80 % telítettségű szezonra számít. 4 éve nyitottak, 15%-ot emeltek idén. Munkaerőhiánnyal nem küzdenek, nincs alkalmazottjuk, eddig ketten oldottak meg minden a párjával, ő sajnos fél éve elment, azóta egyedül csinálja. Kisebb újításokat végzett a házakban és a kertben egyaránt.

Radicsné Papp Edit, a tiszasasi Nagymama Házikója Vendégház és Pipacs nyaraló üzemeltetője szerint a vendégforgalom jobbnak ígérkezik, mint a tavalyi. Közepes szezonra számít, mivel a nagy turisztikai vonzerő Cserkeszőlő a vendégek többségét elviszi, de ugyanakkor vonzza is, családok, párok keresik fel őket. Sajnos 15%-ot emelniük kellett a szállásdíjon, ugyanakkor felszerelték a szobákat klímával. Szerencsére, mivel saját maguk a vállalkozás alkalmazottjai, emiatt nem nehezíti működésüket munkaerőhiány.

László Ilona, a zalakarosi Lonci Apartman működtetője szerint a vendégforgalom siralmas. A foglalások alapján ilyen rossz szezonja még nem volt. Árakat nem emelte, mivel euróban vannak megadva. Erre a szezonra az épület festésével és nyílászáró cseréjével készült.

Peter Adams, a zalakarosi Hanna Bella Apartman tulajdonosa úgy látja, hogy a vendégforgalom sajnos nagyon "laza". Júliusban van 10 éjszaka, augusztusban 5 éjszaka foglalás hozzájuk. Mivel januárban kezdtek, bizakodott abban, legalább 10 vendégéjszaka lesz havonta. A számokat elnézve ez nem fog megvalósulni a következő 6 hónapban. A napokban ennek ellenére árat emelt, személyenként 1.000 Ft-tal, de folyamatosan akcióz -20 %-kal. Náluk nincs munkaerőhiány, mert magánszállásadók és induló vállalkozásként működnek. Az Apartman teljes berendezése és felszerelése új. A ház tavaly esett át teljeskörű felújításon: napelem, klíma fűtés, külső szigetelés. A kerti részben kialakítás alatt a szalonnasütő/bográcsozó. Ezen kívül megtalálható náluk kerti étkező, grill és a vendégek szórakozására csocsó, darts, tollas stb. Egyelőre a vendégeket várják, több oldalon regisztráltak, folyamatosan akcióznak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szállás

turista

turizmus

magyar turisták

szállodaipar

vendéglátás