Kínoz a poszt-COVID? Ennyiért gyógyulhatsz a minősített, hazai gyógybarlangokban

HelloVidék   
  Megosztom
Kínoz a poszt-COVID? Ennyiért gyógyulhatsz a minősített, hazai gyógybarlangokban

Kevesen tudják, de a gyógyhatású klímán alapuló barlangterápia is javulást hozhat a légzőszervi megbetegedésekre. Az anyagok a légutakba jutva gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásúak. A barlangokba természetesen nem csak egészségügyi okokból, hanem megkapó szépségük miatt is érdemes ellátogatni! Éppen ezért, cikkünkben annak jártunk most utána, hogy mikor és mennyiért látogathatjuk meg a magyarországi gyógybarlangokat.

A minősített gyógybarlangokban folyó kezelés (speleoterápia) speciális klímaterápiának minősül. A barlangi mikroklíma függ az adott földrajzi hely évi középhőmérsékletétől, a barlang mélységétől, szellőzöttségétől, vizeinek hőmérsékletétől és mennyiségétől. A levegő összetétele a barlang földtani adottságain, a barlangi légáramlás mértékén és a barlang vízellátottságán is múlik:

A por-, csíra- és allergénmentesség, a légzőközpont aktivitását fokozó magas CO2 tartalom, valamint a gyulladáscsökkentő Ca, Mg, I ionok jelenléte miatt a gyógybarlangok levegőjére mindenekelőtt a légúti megbetegedésekben szenvedők tartanak igényt. A barlangi klíma hathatóssága – megfelelő terápiával kiegészítve – messze meghaladja a magashegyi szanatóriumok hatásfokát is.

Hazánkban öt minősített gyógybarlang is található:

  • az Abaligeti-barlang,
  • a lillafüredi István-barlang,
  • Budapesten a Szemlő-hegyi-barlang,
  • Tapolcán a városi kórház gyógybarlangja,
  • valamint Jósvafőn a Béke-barlang.

Mit kínálnak a barlangok és milyen áron?

Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-gyógybarlang. Már az 1960-as évek óta foglalkoznak itt idült hörghurutban és szilikózisban szenvedő betegek kezelésével. A kúra ideje alatt a páciensek naponta két órát töltenek a barlangban. A barlang évi középhőmérséklete viszonylag magas (12,6°C). Levegőjének relatív páratartalma 97 %-os, áramlásának mértéke csekély. Páradús levegőjének és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak köszönhetően főként a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. Az Abaligeti-barlang levegője enyhén radioaktív hatású, szilikózis és más légúti betegségek kezelésére eredményesen használják.

Az Abaligeti-barlang kiépített főága egész évben megtekinthető szakvezetés keretében. A csoportok minden egész órakor indulnak, az utolsó vezetés zárás előtt egy órával. Csoportoknak a torlódások elkerülése végett előzetes bejelentkezés szükséges!

Árak:

Barlang:

  • felnőtt: 1500 Ft; diák, nyugdíjas: 1200 Ft
  • 3 éves kor alatt a belépés ingyenes, de regisztrációs jegy megváltása szükséges

Denevérmúzeum:

  • felnőtt: 800 Ft;
  • diák, nyugdíjas: 600 Ft

Kombinált jegy (Barlang és Denevérmúzeum):

  • felnőtt: 2100 Ft,
  • diák, nyugdíjas: 1600 Ft/fő

A városi kórház gyógybarlangja, Miskolctapolca

Európában egyedülállónak számít a Miskolctapolca Barlangfürdő, ahol az évezredek alatt kialakult barlangba építettek fürdőt. Az idelátogató a természet alkotta barlangjáratokban fürödhet, meghallgathatja a csillagterem visszhangját, és élvezheti a vadvíz áramlásának kellemes masszírozását.

A tapolcai tavas barlang látványosságnak is egyedülálló Közép-Európában. Különleges klímájának gyógyhatása régről ismert. Az állandó, 18°C körüli hőmérséklet, a vízgőzzel telített, rendkívül tiszta levegő az asztmás, allergiás és egyéb légzőszervi megbetegedések gyógyításához nyújt segítséget. Terápiás célra a száraz járatokat, az 1925-ben feltárt ú.n. kórházbarlangot használják.

Forrás: barlangfurdo.hu
Forrás: barlangfurdo.hu

István-barlang, Lillafüred

Lillafüred egyik legismertebb látványossága a fokozottan védett Szent István-barlang, melyben gyönyörű cseppkőképződmények és oldásformák mellett télen még denevéreket is láthatunk. Bejárata a Palota-szállótól 500 méterre, az Eger-Miskolc műút mellett található. Az időszakos forrásbarlang járatainak összhossza 1514 m; a bemutatott szakasz 170 méter hosszú, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. Az úgynevezett Fekete-termet gyógyászati célokra hasznosítják: elsősorban felső légúti panaszokkal küszködő betegek töltenek el itt naponta több órát a szanatóriumi kezelés kiegészítéseként. Az 55 m mély barlang, állandó hőmérsékletű, hűvös, páratelt levegője rendkívül tiszta, és abszolút pollenmentes. A barlang csak túravezető kíséretében látogatható. A bemutatott szakaszon kiépített, villanyvilágítással ellátott utakon, utcai öltözetben lehet sétálni az év bármely napján.

Árak:

  • Teljes árú: 1700 Ft
  • Kedvezményes jegy (nyugdíjas és gyermek): 1200 Ft
  • Óvodás jegy: 400 Ft
  • Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek): 4800 Ft/4 fő
  • TEKA kártyával teljes árú jegy: 1500 Ft/fő
  • TEKA kártyával kedvezményes jegy: 1000 Ft/fő
  • Csoportos jegyárak (20 fő felett)
  • Teljes árú: 1500 Ft/fő
  • Kedvezményes jegy (nyugdíjas és gyermek): 1500 Ft/fő

A teljes árú belépő árából 12%, a kedvezményes árú belépő árából 17% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Béke-barlang, Jósvafő

Hazánk harmadik leghosszabb barlangja (7193 m) az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a világörökség része. A Béke-barlang levegőjének gyógyhatását hamar felismerték, s az országban elsőként 1965-ben nyilvánították gyógybarlanggá. Napjainkban a jósvafői mesterséges bejárat közelében lévő két teremben folyik a légúti megbetegedésben szenvedők gyógykezelése. Levegője tökéletesen pormentes, pára- és sótartalma nagyon magas, ami kiegészülve a penészgomba spórái által termelt antibiotikumok együttes hatásával az asztmában és bronchitiszes jellegű betegségekben szenvedők gyógyítására teszi alkalmassá.

Gyógyhatása:

Először a barlang felfedezésekor tűnt fel, hogy bár a kutatók órákon át dolgoztak a 10 °C-os vízben és az átázott ruhákban, mégsem betegedtek meg, illetve a máshol szerzett meghűléses betegségek esetében is többször gyógyultan jöttek a felszínre. A jelenségre Jakucs László hívta fel a figyelmet, amelyet elsőként a debreceni klinika Gyógyszertani Intézetének kutatói kezdtek vizsgálni. A barlang levegőjének jótékony és gyógyító hatása több, egymást erősítő tényezőből tevődik össze.

  • Antibiotikum-hatás: Már az első kutatások során kimutatták, hogy a barlangban található talajgombafajták, illetve levegőben lebegő penészgombaspórák közül vannak, amelyek antibiotikumot termelnek. Összesen 72 féle, részben addig ismeretlen gombát írtak le. A barlangban azonosított penészgombák közül került ki az is, amelyet később felhasználtak a Grubilin nevű gyógyszer kifejlesztéséhez.
  • Magas pára- és kalciumtartalom: A levegő 95–100%-os relatív páratartama és a lebegő párában található magas kalciumion-tartalom együttesen fejt ki jótékony (nyugtató, görcsoldó, gyulladásgátló, fertőtlenítő) hatást a nyálkahártyákra és a tüdőre. A Béke-barlangban gyűjtött kondenzvíz kalciumtartalma nagyjából tízszerese a Baradla-barlangban gyűjtött kondenzvízének, ennek megfelelően a két barlang levegője között gyógyhatás szempontjából jelentős különbség tapasztalható. A vizsgálatok egyenes arányú összefüggést mutattak ki a barlang levegőjéből nyert víz kalciumtelítettsége és a barlangban folytatott légzőkúra terápiás hatékonysága között.

Árak:

Jósvafői rövidtúra:

  • Teljes ár: 3000 Ft
  • Kedvezményes: 2250 Ft
  • Óvodás/kísérő: 300 Ft
  • A teljes árú belépő árából 25% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

barlangfürdő

fürdő

barlang

belföldi utazás

utazás belföldön

szórakozás

árak

körkép