Erről a legtöbb hazai autós nem is tud: milliós bírság jár ezért idén ősszel az utakon

HelloVidék   
  Megosztom
Erről a legtöbb hazai autós nem is tud: milliós bírság jár ezért idén ősszel az utakon

Szeptember elején veszi kezdetét a gímszarvas nász, azaz szarvasbőgés. Az ország nyugati, déli részein indul el ez az időszak, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul. Érdemes fokozottabban figyelni az erdő széli utakon is, és lehetőleg kerüljük el az olyan erdei túraútvonalakat, amelyeken zavarhatnánk a nászt!

A gímszarvas nász idejére a Mecsekerdő Zrt. szeptember 30-ig minden nap 16 órától reggel 9 óráig részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el, ezért kérik, hogy ebben az időszakban csak napközben reggel 9 és délután 4 óra között látogassák a felsorolt területeket:

  • Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti vadászterület,
  • Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterület,
  • Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek)
  • Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterület

A szakemberek a Bakony területén szintén arra kérik a túrázókat, hogy nappal 9 és 16 óra között látogassák az erdőket kizárólag a kijelölt útvonalakon - írja a Keszthelyi TV.

Az erdős, ligetes, bokros tájakon, valamint a környező utakon fontos az elővigyázatosság a gímszarvas nász idején. Ekkor ugyanis a szarvasok jóval izgatottabbak, aktívabbak, és a csökkent veszélyérzetük miatt gyakrabban kiszaladhatnak az utakra.

Ilyen esetben a 112-es számon kérjünk segítséget, és ne nyúljunk az állathoz, mert az még rúghat, haraphat, az agancsával súlyos sérülést okozhat. Szürkülettől érdemes mérsékelni a sebességet, és lassítani, ha vadat látunk.

Fontos! Az elütött állatot semmiképp se vigyük haza, mert az lopásnak minősül: egy őz értéke például átlagosan 200-300 ezer forint, de ez az összeg akár az egymillió forintot is meghaladhatja, ennyire büntethetnek meg minket, ha autónkban találnak rá a tetemre. De ne hagyjuk el a helyszínt sem, ugyanis ilyen esetben rendőrt kell hívni, mivel a vadbaleset is közúti balesetnek minősül.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szarvasbőgés-hallgatás

szarvasbőgés

szarvasnász