Fillérekért pihenhetsz pár napot a családdal: mutatjuk, hol érdemes ősszel szállást foglalni

HelloVidék   
  Megosztom
Fillérekért pihenhetsz pár napot a családdal: mutatjuk, hol érdemes ősszel szállást foglalni

A Szallas.hu adatai szerint 42 százalékkal több belföldi őszi üdülésre szóló foglalás áll bent, mint tavaly ilyenkor. A bruttó szobaár bevétel 76 százalékkal nőtt eddig. A november elsejei hosszú hétvége legkeresettebb úti céljai Eger, Gyula és Hévíz.

Kétarcú nyarat prognosztizáltak a Szallas.hu szakértői, és most az őszi-téli időszakot is hasonlóan látják. Bár az eddig megtett foglalások száma és aránya bizakodásra ad okot, hátravan még a medve: az elszálló infláció és mellé a rezsicsökkentés csökkentésének hatását nehéz megjövendölni.

Augusztus 30-áig 42 százalékkal több foglalást tettek meg az őszi időszakra belföldre, mint tavaly, ezzel idáig 76 százalékkal nőtt a bruttó szobaár bevétel

– ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. Országos viszonylatban egy főnek egy éjszaka átlagosan 11 200 forintba kerül, ez 10 százalék körüli növekedés 2021 hasonló időszakához képest.

Mire számíthatunk ősszel?

A hazai turizmus fő mozgatórugója ősszel az idei utolsó hosszú hétvége lehet, ami ráadásul négynapos lesz, hiszen mindenszentek, november 1-je keddre esik. Eger, Gyula, Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros gyűjtötte eddig a legtöbb foglalást a portálon.

A legnépszerűbb őszi úti célok sorát Sárvár, Sopron, Esztergom, Miskolctapolca és Nyíregyháza követi

– tette hozzá a sajtószóvivő.

Hozzátette, szabad szállás még bőven akad a legkedveltebb desztinációk esetén is az őszi hosszú hétvégére: például az egri és gyulai szálláshelyek közel kétharmada foglalható még. Jelenleg egyébként a foglalások darabszámából Észak-Magyarország részesül a legnagyobb arányban (28,5%). A dobogón követi Nyugat-Dunántúl (19,2%) és a Balaton (11,4%). Minden második foglalás wellness-szálláshelyre szól.

Az egyetlen hosszú hétvége várhatóan sokakat megmozgat majd, de addig is meg kell őrizni az utazási kedvet, a belföldi turizmus életben tartása mindannyiunk közös ügye

– mondta a sajtószóvivő. Hozzátette, három költségkímélő lehetőségre hívja fel a figyelmet. Medve helyett érdemes az akciós árakra vadászni.

Szeptember 7-éig 14-20 százalékos árengedménnyel foglalhatók a promócióban résztvevő szállások

– mondta Kelemen Lili.

A második javaslatuk, hogy foglaljunk kedvezményes időszakot. A hosszú hétvégét megelőző és követő hétvége általában alacsonyabb áron elérhető. Továbbá a hétköznapok is jellemzően olcsóbbak, mint a hétvégék. A sajtószóvivő azt is hozzátette, a portálon valamennyi szállásadó partnere előleg nélkül vagy lemondási díj nélkül foglalható ajánlatot is kínál. A vendégnek így nincs anyagi kockázata, ha valamiért meghiúsulna az utazása.

A legnépszerűbb belföldi úti célok az őszi hosszú hétvégén:

  1. Eger
  2. Gyula
  3. Hévíz
  4. Hajdúszoboszló
  5. Zalakaros
  6. Sárvár
  7. Sopron
  8. Esztergom
  9. Miskolctapolca
  10. Nyíregyháza

Mennyit fizethetünk a szállásért?

Természetesen megnéztük, hogy a top 3-ba került településeken mennyiért foglalhat most szállást egy négytagú család. Az alapadatoknál kiválasztottuk, hogy két felnőtt és két gyermek számára keresünk szállást, majd bejelöltük a foglalási naptárban az időpontot is. Lássuk, melyek voltak a legolcsóbb szálláshelyek a négytagú család számára, illetve milyen szolgáltatások járnak a kifizetett összegért. Ehhez a Szállás.hu portál adatait vettük alapul:

  • Egerben meglepő árakat találtunk a keresési feltételeknek megfelelően. A legolcsóbb szálláshely árait nézve: két felnőtt és két gyermek számára, két éjszakára, ellátás nélkül egy tetőtéri, családi 4 fős apartmanban 29 000 forintra jön ki a költség. Hasonló áraban, két éjszakára, ellátás nélkül a család 30 000-40 000 forint között bőven talál szállást magának.
  • Gyulán még olcsóbban is találunk szállásokat: két éjszakára, ellátás nélkül a négyfős család már 21 000 forintért is talál szállást, de vannak itt még 27 000-28 000 forintért is szálláshelyek. De 30 000-40 000 forint között is találunk szállást, ugyan így négy fő számára, ellátás nélkül.
  • Hévízen, már drágábban találuk szállásokat: itt négy fő részére, ellátás nélkül 32 000 forintba kerül a legolcsóbb szálláshely. De átlagosan 40 000-50 000 fotint között találjuk az olcsóbbnak számító szállásokat.

Ha megnézzük az árakat, akkor nem meglepő, hogy ezek a települések kerültek a topba, hiszen szálláshely árak tekintetében kedvező ajánlatokat kínálnak. A foglalási díjak ugyan az ellátást nem tartalmazzák, viszont még így is megérheti egy családnak, főleg, ha a szálláshelyen főzni is lehet. Ezzel együtt egészen olcsón megúszható az őszi kikapcsolódás.

Mitől félnek a magyarok?

A szállásadó portál a foglalási adatok elemzése mellett felmérést is készített, melyben az utazóközönség őszi utazással kapcsolatos félelmeire voltak kíváncsiak.

  • A válaszadók 43 százaléka tart a koronavírus-járvány újabb hullámától, csaknem harmaduk anyagi nehézséggel küzd vagy számít rá.
  • 29 százalékuk fél attól, hogy a növekvő gáz, áram és egyéb árak miatt kedvenc szálláshelyük bezárásra, szünetelésre kényszerül,
  • 28 százalékuk számára a háború közelsége eltántorító hatású.
  • Csaknem minden második kitöltő szerint országszerte valós veszélyt jelenthetnek a medvék is. Jó hír azonban, hogy csak a válaszadók 1 százaléka találkozott már mackóval a szabadban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

belföldi utazás

utazás belföldön

utazás

utazási adatok

szállásadatok

turizmus

belföldi turizmus