Meglepő eredményt hozott a kutatás: így közlekedik a legtöbb magyar az utakon

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő eredményt hozott a kutatás: így közlekedik a legtöbb magyar az utakon

Tévhit, hogy a lakosság többsége autózik. Bár a nagyvárosainkban a közterületek hatalmas részét foglalják el az autók, a magyarok 63%-a elsősorban nem autóval közlekedik és a lakosság 16%-ának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze. Ahogyan az is tévhit, hogy a kerékpárosok nem ismerik a KRESZ-t, ugyanis a rendszeresen kerékpárral közlekedők közel 60%-a rendelkezik jogosítvánnyal. Bemutatták az Így bringázik Magyarország 2022 országos reprezentatív kutatást, amelyet az Aktív Magyarország támogatásával a Magyar Kerékpárosklub megbízásából a Medián készített, a kutatás 2022. július - augusztusában 3000 fős, Magyarország felnőtt lakosságára reprezentatív mintavétellel készült.


 


 

A kutatássorozat 2018 óta kétévente követi a kerékpárhasználati szokásokat Magyarországon. Ez idő alatt nem regisztráltak érdemi növekedést a kerékpárral közlekedők arányában, továbbra is a felnőtt lakosság kétharmada szokott kerékpározni és a lakosság 16%-ának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze.

A kerékpáros közlekedés továbbra is jóval elterjedtebb a kisebb településeken, mint a nagyvárosokban. Az idei kutatás megerősítette, hogy a pártválasztás nincs összefüggésben a kerékpárhasználati szokásokkal, a nagyvárosokban sem elsősorban az ellenzéki beállítottságúak kerékpároznak, hanem pártállástól függetlenül bárki.

A kerékpározásért csak úgy lehet hatékonyan dolgozni, ha tudjuk, hol tartunk, és rendszeresen mérjük a változást, ehhez az Így bringázik Magyarország kutatásunk az egyik legfontosabb mérőeszközünk

- mondta Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Elmondta, hogy a megnövekedett gépjárműforgalom negatív hatással van a kerékpározók biztonságérzetére, és a kijelölt infrastruktúra hiánya továbbra is nagy visszatartó erő. Hozzátette, hogy a kerékpározás elterjedése érdekében a többség támogatja, hogy az állam és az önkormányzatok többet költsenek a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére.

A kutatás is megerősítette, hogy nagyon sok tennivalónk van még annak érdekében, hogy a kerékpározás körülményei javuljanak Magyarországon, és minél többen, gyakrabban válasszák a kerékpárt a mindennapi közlekedés során

- mondta Kürti Gábor.

Nagyon örülök, hogy az emberek közel fele kedvező változást tapasztal a kerékpáros közlekedésre alkalmas utak számában és állapotában, mondta Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy bár a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség adatai szerint soha nem látott mértékű kerékpár eladások száma csúcsokat döntött az elmúlt egy-két évben, a kutatás alapján azt állíthatjuk, hogy csökkent a kerékpárral rendelkezők aránya ma Magyarországon. Továbbá kiemelte, hogy a gyengébb közlekedők védelme, és a 1,5 méter előzési oldaltávolság rögzítése a KRESZ-ben kiemelt fontosságot élvez és a társadalmi támogatottsága szintén magas.

Ritka ma Magyarországon az ilyen következetes a megrendelő, a hasonló időközönként, kétévente elvégzett kutatásnak több szakmai erénye is van:

a rendszeresen megismételt kutatás alkalmas hosszabb trendek elemzésére is, és jól felmérhető a külső körülmények változásának hatása a kerékpározási szokásokra és attitűdökre

- mondta Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója.

Az Így bringázik Magyarország 2022 kutatás eredményei letölthetők az alábbi oldalról: https://kerekparosklub.hu/kerekparoskutatas-2022

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerékpár

bringa

bringázás

kerékpározás

kutatás