Felkészült a Magyar Közút: jöhet a hó és a fagy, biztonságosak lesznek az utak

HelloVidék   
  Megosztom
Felkészült a Magyar Közút: jöhet a hó és a fagy, biztonságosak lesznek az utak

Az időjárási előrejelzések alapján péntek délutántól kezdődően az Északi-középhegységben, vagyis a Mátra, a Bükk és a Zemplén magasabban fekvő területein több centiméteres hóréteg várható, de ezen térségek alacsonyabb síkvidéki részein is kialakulhat hólepel. A Magyar Közút november 10-e óta már téli üzemmódban dolgozik, ennek megfelelően a szükséges előszórási, preventív sószórási munkákat is elvégzi még a havazás előtt az érintett megyékben. Ha a friss hó eléri a 3-5 centimétert a burkolaton, akkor kezdődhetnek majd az ekézési munkák.

A Magyar Közút az ország teljes területén téli üzemmódra állt át november 10-én. Az előrejelzések alapján az első hóeltakarítási és síkosságmentesítési beavatkozásokat az ország északi részén, vagyis Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végezhetik majd a szakemberek.

Ezt nehezítheti, hogy sok helyen esőzésből vált majd át havazásba az időjárás, így az előzetesen kijuttatott anyagokat lemoshatja az eső. A szükséges esetekben a síkosságmentesítési munkákon kívül a hóeltakarítási munkákat is elvégzik a burkolaton.

A munkagépek minden esetben egy előzetes ütemterv és beavatkozási sorrend szerint avatkoznak be, mind az előszórási, mind az aktív védekezési munkákat első körben a főutakon, forgalmasabb mellékutakon, majd az alacsonyabb forgalmú útszakaszokon, bekötőutakon végzik el. A munkagépek a mérnökségi telephelyekről indulnak el az országos utakra és a településeken átvezető szakaszokra, így egy-egy munkagép teljes fordulóköre a beavatkozás jellegétől, az időjárási és forgalmi helyzettől, valamint a terepviszonyoktól függően 2-4 órát is igénybe vehet.

A társaság minden évben részletes információkat oszt meg, hogy mi alapján végzi a téli időszakban a beavatkozásokat, nincs ez másképpen idén sem és nemrég rendhagyó módon egy maratoni Facebook live bejelentkezéssel és a kommentekre élőben válaszolva indították el a 2022-23-as téli szezont, amelyben minden olyan kérdésre részletes és közérthető választ adtak, amelyek minden évben megjelennek a közösségi oldalak kommentszekcióiban. A videó itt érhető el: https://www.facebook.com/MagyarKozut/videos/516028500403254.

A Magyar Közút mindent megtesz a rendelkezésére álló gépi és humán erőforrások erejéig, hogy az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelő időben és módon biztosítsa a biztonságos közlekedés feltételeit az első téli havazásnál is. Ugyanakkor a szakemberek a közlekedők együttműködését is kérik: a téli időszakban csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyar közút

havazás

megelőzés

téli üzemmód