Gombamód szaporodik ez a hal a Balatonban: még az invázió sem kizárt

HelloVidék   
  Megosztom
Gombamód szaporodik ez a hal a Balatonban: még az invázió sem kizárt

Közel 3 ezer horgász töltötte ki október végéig a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet online kérdőívét. A kérdőívvel a fekete törpeharcsa elterjedését kívánják feltérképezni a Balatonban. Most meglepő adatok derültek ki az összesítésből.

Ahogy arról a Sonline beszámolt, az utóbbi években jelentős növekedésnek indult a faj állománynagysága. Elterjedésének pontosabb megismerése céljából kérték a horgászok segítségét. Habár az adatgyűjtés még folyik, a részeredményeket már megosztották az intézet internetes oldalán.

Ugyan a varsás fogásokban nem volt ott, a horgászok mégis nagy számban fogták a törpét. A horgászok megerősítették a tudományos kutatások eredményeit

- mondta el a lapnak Takács Péter, az intézet igazgatója. Hozzátette, a termőkép grádiens szerint a Keszthelyi medencében szervesebb a tó, gazdagabb tápanyagban. Ennek ellenére a tó keleti végében is rendkívül elterjedt a törpeharcsa. Ott gyakrabban észlelik, a fogások jelentős mennyiségét ez a faj adja.

A faj elterjedése, akár invázió is várható, ami a 600 négyzetkilométer vízfelületű Balatonban kezelhetetlenné válhat. Az afrikai törpeharcsa számos más, őshonos faj táplálkozási területén hódít teret magának. A szakértők szerint nincs jó állapotban az állomány. Egyelőre nincs természetes ellensége, de valószínűsíthető, hogy egy ekkora populációban előbb-utóbb felüti fejét valami olyan kórokozó, amely véget vethet a faj túlszaporodásának

- tette hozzá az igazgató.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

törpeharcsa

balaton

balatoni limnológiai kutatóintézet

invázió