Zsebbenyúlós lehet az utazás a figyelmetlen autósoknak: jöhet a gigabírság?

MTI   
  Megosztom
Zsebbenyúlós lehet az utazás a figyelmetlen autósoknak: jöhet a gigabírság?

Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.

Az úthasználati jogosultságok eltérő mértékben drágultak az idén, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. weboldalán közzétett díjtáblázat szerint az országos éves autópálya-matricáért

  • személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet a tavalyi 46 850 forintnál,
  • az éves megyei matricák ára pedig 5720 forint a tavalyi 5450 forint után.

Jelentősebben nőtt a rövidebb időszakokra szóló jogosultságok ára.

  • A személygépkocsik esetében (D1 díjkategória) a havi matrica ára 8900 forint a tavalyi 5210 forint után,
  • a tíz napig érvényes matrica pedig 5500 forintra drágult az előző évi 3820 forintról.

Az útdíjfizetési szolgáltató tapasztalatai szerint az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra. Január 31-én éjfélkor több mint 3 millió éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége járt le, két nappal korábban, azaz vasárnapig még csak kicsivel több mint 1,3 millió darab 2023-ra szóló éves matricát vásároltak a NÚSZ adatai szerint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

autópálya

autópálya matrica

drágulás

áremelkedés

országos autópályamatrica

megyei autópálya matrica