Ezekben a városokban pihen 2023-ban a vidéki elit: vagyonokat fizetnek a luxusért

HelloVidék   
  Megosztom
Ezekben a városokban pihen 2023-ban a vidéki elit: vagyonokat fizetnek a luxusért

Elképesztő hullámvasúton a turizmus: a járványhelyzet után az infláció szorongatja az ágazat szereplőit. Éppen ezért cikksorozatot indítottunk, hogy felmérjük, egyes megyékben milyen változást eredményeztek ezek a gazdasági történések. Hova utaznak leginkább a magyarok, mit kínálnak a szálláshelyek? Ezek is fontos tényezők. Cikkünkben most Békés megyét vettük górcső alá. 

A Szallas.hu által közvetített bruttó hazai szobaár bevétel 41 százalékkal nőtt 2022-ben. Leggyakrabban a kétéjszakás (34,6 százalék) és egyéjszakás (33,9 százalék) kikapcsolódást választották a vendégek

- ismertette Kelemen Lili, a portál sajtószóvivője. Mint mondta, ezekben a kategóriákban a legnagyobb a változás is: előbbi esetén 41 százalékkal, utóbbinál 46 százalékkal több foglalás érkezett 2021-hez viszonyítva.

Az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 11 ezer forint volt tavaly, ami 13,3 százalékos emelkedés 2021-hez képest. Tovább erősödött a wellness iránti kereslet, a portálon minden harmadik megtett foglalás wellness-szálláshelyre szólt. A vendégek harmada hotelt, negyede apartmant, ötöde vendégházat, 15 százaléka panziót választott, további 5 százalék pedig egyéb szállástípus mellett tette le a voksát.

Éves viszonylatban a Balaton sikere töretlen, a foglalások ötöde a térségébe szólt. Észak-Magyarországot a foglalások 17, Nyugat-Dunántúlt 12 százalékánál választották. Budapest és vonzáskörzete, illetve a Dél-Alföld is több mint 10 százalékkal részesült a foglalásokból.

A szóvivő külön kiemelete azt is, hogy az idei előfoglalási adatok biztatóak. A húsvéti hosszú hétvégére időarányosan tavalyhoz képest 58 százalékkal több foglalást tettek belföldre eddig.

Fürdők, várak, kastélyok? Akkor irány Békés megye!

Az említett adatokból kiderült, hogy a legnagyobb érdeklődés a magyarok körében a fürdők, várak és kastélyok iránt van. Ha mindezt egy megyében keressük, akkor a legjobb választás erre Békés megye. Nézzük is meg, mit érdemes róla tudni:

Békés megye közigazgatási egység Magyarország délkeleti részén, a Dél-Alföld régióban. Északról Hajdú-Bihar vármegye, északnyugatról Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, nyugatról Csongrád-Csanád vármegye, délről és keletről pedig Románia határolja. Székhelye Békéscsaba. A megye területe 5631,05 km2, ami Magyarország területének 6,05%-a. Mivel a megye teljes egészében az Alföldön található, nem rendelkezik magasabb kiemelkedéssel. Legmagasabb pontja a megye délkeleti részén, Battonya térségében lévő Livius-halom, mely mindössze 107 méter magas. Folyóvizekben gazdag, melyek közül a legjelentősebbek a Körösök, a Berettyó és a Száraz-ér.

A megye legfontosabb városai

  • a megyeszékhely Békéscsaba,
  • a kulturális és történelmi jelentőségű Gyula,
  • a Gyopárosfürdőről és üveggyártásáról ismert Orosháza,
  • valamint az arborétumáról és a Mini Magyarországról nevezetes Szarvas.

Persze ettől sokkal több van a megyében!

Nem véletlen az sem, hogy az elmúlt évben is rengetegen látogattak el ide és töltötték itt szabadidejüket. A HelloVidék megkereste a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesületet, hiszen arra voltunk kíváncsiak, melyek voltak az elmúlt időszak leglátogatottabb települései illetve turisztikai attrakciói. Belanka Eszter, az egyesület munkatársa elmondta, a téli időszakban Békés megyében a legkedveltebb úti célok inkább a gyógyvizes fürdőhelyek.

Megyénkben sok látnivaló, kiránduló hely van, egy párat említenék is. Szarvason az Arborétum, Körös Maros Nemzeti Park, Mini-Magyarország, Vizi-színház. Orosházán, Gyopárosfürdőn a gyógyfürdő, Gyulán szintén a gyógyfürdő, illetve az Almássy kastély, Gyulai vár. Szabadkígyóson a Wenckheim-kastély, Lökösházán pedig a Vásárhelyi–Bréda-kastély

- emelte ki Belanka Eszter.

Ami igazán felkapott a megyénkben a Körösök, Holtágak vízparti vendégházak, panziók, magánházak kiadása. Itt önfeledten tud pihenni, kikapcsolódni a vendég, határ a csillagos ég... A modern berendezéstől a falusi vendégasztaltól a medencéig, jakuziig, dézsáig minden megtalálható. Van olcsóbb és van extra magas áron is kiadó szálláshely

- tette hozzá, majd kitért arra is, mire számítanak az idei évben:

Az idei telitetségi naptár szépen kezd megtelni a szálláskiadóknak. Minden város, falu, község a megyében programokkal csábítja a turistákat, pihenni vágyókat

- hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

békés megye

turizmus

belföldi turizmus

utazás

utazás belföldön

belföldi utazás