Bezárt, aztán kinyitott: felborult a parajdi sóbánya tökéletes mikroklímája

HelloVidék   
  Megosztom
Bezárt, aztán kinyitott: felborult a parajdi sóbánya tökéletes mikroklímája

Egy rövid időre, tegnap ismét bezárt a parajdi sóbánya, de ma reggel, 2023. február 21. 8:00-kor ismét megnyitották a látogatók előtt – adta hírül közösségi oldalán a sóbánya.

Miért kellett ismét bezárni a parajdi sóbányát?

A lezárás oka az volt, hogy a heves esőzések és hóolvadás során a szokásosnál több talajvíz folyt be a régi bányarészekbe. A beszivárgó víz nyomán pedig hatalmas mennyiségű vízpára keletkezett. Mivel a szellőztető rendszer a használaton kívüli régi tárnákból szállítja a levegőt a turisztikai részlegre, a hatalmas pára a sóbánya látogatóközpontjába is bejutott.

Mire volt szükség, hogy a bánya ismét látogatható legyen?

A szellőztetés benyomta a vízpárát a bánya látogatható részébe. Úgy nézett ki, mintha sűrű füst keletkezett volna. Több millió köbméter levegőről van szó, idő kell, amíg ki tudjuk szellőztetni. Úgy saccoljuk, hogy kedden reggelre vissza tudjuk állítani a megfelelő levegő minőséget odalent

foglalta össze a műszaki igazgató.

A régi bányába befolyt víz kiszivattyúzása még folyamatban van, de ez nincs hatással a bánya idegenforgalmi tevékenységére, az zavartalanul működhet. Itt ugyanis állandó a vízbefolyás, tehát a kiszivattyúzás is – magyarázta a sóbánya főmérnöke. (Forrás: székelyhon.ro)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sóbánya

parajdi só