Ez ma Magyarország igazi halálútja: sokan kerülik, rengeteg itt a durva baleset +Videó

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ez ma Magyarország igazi halálútja: sokan kerülik, rengeteg itt a durva baleset +Videó

Bár a statisztikákban nem szerepel, mégis talán Magyarország egyik legveszélyesebb útszakasza ez: a CashTag ezen a héten a hírhedt 1116-os úton járt, ami Szentendrét köti össze Visegráddal, épp ezért a kirándulók kedvelt útvonala egész évben. Könnyen bajba kerülhet itt, aki rosszul méri fel a képességeit: a beláthatatlan kanyarok mellett kőomlások is veszélyeztetik a közlekedőket, rossz időben a tapasztalt sofőrok is megizzadhatnak. A Pénzcentrum videóblogjában egy vezetéstechnikai szakértő magyarázza el, hogyan kell az ehhez hasonló utakon biztonságosan közlekedni.

Tavaly 13 499 személysérüléses baleset történt 11 hónap alatt az országban, ami majdnem 500 esettel több, mint egy évvel korábban. A friss statisztikák szerint 2020 ugyanezen időszakában pedig ez a szám 12 715 volt, bár azt vegyük bele, hogy abban az évben komoly lezárások voltak a járvány miatt, írja a Pénzcentrum.

Az összesítésből az is kiderült, hogy a vizsgált időszakban a legtöbb baleset a 4-es főúton történt, de a szám csalóka, hiszen ez Magyarország leghosszabb útja, ami Budapesttől egészen Záhonyig megy, 4 megyén keresztül.

Egy útszakasz veszélyességét tehát nem csak a statisztikákból kell megítélni: például a Pest megyében hírhedt 1116-os mellékút, ami bár a hivatalos adatok szerint mindössze 19,8 kilométer hosszú, de ez is épp elég, hogy komoly baj történjen a figyelmetlenekkel.

Azon is rengeteg múlik, hogy fogjuk a kormányt: a szakember szerint úgy kell helyesen tartani, hogy a kormánykereket küllőinél fogjuk. Így lehet a leggyorsabban, legprecízebben reagálni a váratlan helyzetekre, mint például, ha elénk ugrik egy vad, vagy valaki szembejön az éles kanyarban. Ugyanis ebben a pozícióban akár 180 fokot is tudunk tekerni a kormányon egyetlen mozdulattal.

A szakértő azt is elmondta, mit kell tenni, akkor, ha valaki túlzottan bátran ment bele egy éles kanyarba, és már érezni is, hogy baj van:

ha vállalhatatlan sebességgel érkeztem egy kanyarba, ott nem tudok mást tenni, mint állni a féken, hogy a becsapódási sebességem minél kisebb legyen a végén. (...) Egy ilyen kanyarban jellemzően, ha túl gyorsan hajtok be, akkor az autó alulkormányzott lesz, orrtolóssá kezd válni

- magyarázta Albert Péter, aki szerint ilyenkor nem szabad beleállni a fékbe. Óvatosan el kell venni a gázról a lábunkat, hogy az autó súlypontja áthelyeződjön, nagyobb lesz az első tengelyen a tapadás, könnyebb lesz a kormányzás. Ha menetstabilizáló is van a kocsiban, akkor az úgy tud segíteni, ha a kormányt abba az irányba tartjuk, amerre menni szeretnénk. A szakember a videóban azt is elmondta, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha az autónkban nincs ilyen biztonsági berendezés.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

halálút

videó

m1-es autópálya

albert péter

116-os út