Életveszély a magyar utakon: kiderült, mikor történik a legtöbb durva baleset

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszély a magyar utakon: kiderült, mikor történik a legtöbb durva baleset

Gondoltátok volna, hogy háromszor annyi férfi okoz balesetet, mint nő? Számos érdekes információ kiolvasható a KSH által a vezess.hu kérésére összeállított friss adatsorokból, például az is, hogy 2022 melyik hónapjában, a hetek melyik napján, és a napok melyik órájában törik a legtöbb autó Magyarországon.

A vezess.hu által közölt adatok szerint például balesetek 95 százalékát a járművezetők okozták 2022-ben, összesen 13 781 alkalommal miattuk kellett mentőt hívni. Az április hónapban hivatalosan még „előzetesnek” mondott tavalyi adatok (melyeket az ORFK-tól szerez be a KSH) szerint 680 alkalommal voltak gyalogosok a hibásak, plusz ugye a háromtucatnyi utas.

Óriási különbséget látni a balesetet okozók nemek szerinti felosztásában. Óriási különbséget látni a balesetokozók nemek szerinti felosztásában. Összesen 10 304 alkalommal bizonyultak férfiak felelősnek (71,1 százalék), szemben a 3665 női hibást kimutató balesettel (ami 25,3 százalék), sajnos 529 esetről nincs adata a rendőrségnek, vagy még nem állt rendelkezése információ az adatszolgáltatáskor.

Az Európa Unió egy jelenleg még készülő javaslat keretében változtatna a jogosítványok érvényességén. Az egyelőre csak tervezett változtatás lényege, hogy aki 70 éves kor után is meg akarja tartani a jogosítványát, annak bizonyos teszteket kellene teljesítenie.

A legnyugodtabb időszak szinte minden esztendőben az év eleje, február és január

Balesetszám - hónap

  1. 1560 július
  2. 1503 május
  3. 1472 június
  4. 1393 augusztus
  5. 1320 október
  6. 1291 szeptember
  7. 1182 december
  8. 1146 november
  9. 1082 április
  10. 1032 március
  11. 903 január
  12. 864 február

A hét napjait nézve, a péntek rendre kiemelkedik a mezőnyből. A második legproblémásabb (és minden bizonnyal a második legforgalmasabb) nap a statisztikák szerint a csütörtök. A másik véglet a vasárnap, ez a hét legkisebb forgalmú, legbiztonságosabb napja. A maradék négy nap statisztikáit nézve nagyjából azonos szinten mozog a balesetszám, szabadnapjuk ellenére a szombatok hozzák a hétfők-keddek-szerdák szintjét.

A napszakokat nézve a reggeli és a délutáni csúcsokban ütköznek egymásnak a legnagyobb számban a gépjárművek. A KSH négy 6 órás időszakra osztja a napokat, a reggel 6-tól déli 12 óráig tartó időszakot hajszállal előzi a feketelistán a 12-től 18-ig tartó időszak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vezess

autóvezetés

jármű

járműforgalom