Őrület, hová kirándul májusban rengeteg magyar: 9 csodaszép, vidéki kastély csalogat

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, hová kirándul májusban rengeteg magyar: 9 csodaszép, vidéki kastély csalogat

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.) koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerték és nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei, melyek között kastélyok és várak is találhatóak. A felújított kastélyok közül most bemutatunk párat, melyek közül nem mind a program keretében szépült meg, de ennek ellenére is érdemes őket tavasszal felkeresni, hisz nemcsak az épületek maguk, de az őket körülvevő park, természeti környezet is szemet gyönyörködtető ilyenkor. 

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az ország kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022-ben 26 millió 247 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek.

A vendégéjszakában mért vendégforgalom 45%-kal meghaladta az előző évit, aminek értékére kedvezőtlenül hatottak a Covid19-járvány idején bevezetett intézkedések. A legjelentősebb bővülés a többségében a külföldivendég-forgalomra támaszkodó Budapesten, valamint Zala, Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyében következett be. A vendégéjszakák többségét (közel hattizedét) a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma Fejér kivételével mindegyik vármegyében nőtt, országosan 18%-kal. Az általunk most bemutatott kastélyokhoz ugyanakkor egyetlen napra is érdemes elruccanni, és kirándulni egy jót a NÖF kastélyprogramjában felújított, gyönyörű helyeken.

1. Brunszvik-kastély, Martonvásár

Az autóval Budapesttól fél órára található, de vonattal is könnyen megközelíthető Martonvásárra ellátogatni igazi kikapcsolódás, és bepillanthatunk az angol főúri rezidenciák, illetve a Tudor stílusú kastélyok világában. Itt található, Martonvásáron a Brunszvik család 70 hektáros angol kerttel körbeölelt, az ország egyik legszebbjének tartott pompás kastélya a Beethoven Emlékmúzeummal és Óvodamúzeummal.

Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző.

Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját - köztük az Appassionata-szonátát - a család tagjainak ajánlotta. A park varázsa és a felcsendülő muzsika népszerűsége ma is töretlen. A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is. Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.

2023. április 1-től a nyári nyitvatartás: Brunszvik kastélypark, Beethoven Emlékmúzeum, Agroverzum: minden nap nyitva 9.00 – 18.00 óráig (Pénztárzárás: 17.15.) A belépőjegyekről itt található minden információ.

2. Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A Budapesttől 30 km-re fekvő Gödöllőről nem meglepő, hogy a legtöbbünknek a Királyi Palota ugrik be, hiszen a gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország legnagyobb és legfényűzőbb barokk kastélya, és történelmi, illetve műemléki szempontból is fontos szerepettölt be. A csodálatos épület megtekintése mellett az ingyenesen látogatható kastélypark is gyönyörű látványt nyújt, az angolkertet a versailles-i kastélypark mintájára tervezték, tavasszal különösen színpompás úti cél.

Nyári nyitvatartás: 2023. április 1- október 31.

  • Hétfő-Péntek 10:00-18:00 Pénztár zárás: 17:00
  • Szombat-Vasárnap 10:00-18:00 Pénztár zárás: 17:00

Belépőjegy árak (Grassalkovichok kora, Királyi lakosztályok, Erzsébet királyné emlékkiállítás, Századok – lakók - történetek” – a kastély 20. századi története):

  • Felnőtt belépőjegy: 4200 Ft
  • Diák belépőjegy: 2600 Ft
  • Családi belépőjegy (maximum három 18 éven aluli gyermek, 2 felnőtt): 9900 Ft

3. Ráday-kastély, Pécel

Budapest agglomerációjában, a fővárostól mindössze öt kilométerre található az évszázadokkal ezelőtt írók és tudósok találkozóhelyéül szolgáló Ráday-kastély, amely stílusában meglepően hajaz a gödöllői Grassalkovich-kastélyra. Utóbbi nem véletlen, hiszen Pécel barokk ékszerdoboza, a végleges formáját 1770-re elnyerő kúria építési munkálatai szintén Mayerhoffer András és fia vezényletével zajlottak. A jelenleg kiállítóhelyként és koncerthelyszínként működő patinás épületegyüttes a XVIII. században az ország kulturális életének egyik fontos központja volt, amihez nagyban hozzájárult a Ráday család, különösen Ráday Gedeon művészetek és tudományok iránti elköteleződése.

4. Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély építése 1745-ben kezdődött Festetics Kristóf megbízásából. A főúri család egészen 1944-ig a kastélyban élt. Napjainkban a Helikon Kastélymúzeumnak és konferenciaközpontnak ad otthont az épület. A kastély egyik legszebb terme 1801-ben készült el, nevezetesen a könyvtárterem, ahol több olyan ritkaság is található melyekből csak néhány darab készült a világon. Az egykori ebédlőben ma operakoncerteket, hangversenyeket és luxusesküvőket tartanak. A kastély angolkertjében és pálmaházában sétálva teljes nyugalom vesz körül mindent. A kert ékességei közé tartozik a halastó, az itt élő több mint 40 vízimadárfaj, és Európa legnagyobb hibiszkuszgyűjteménye.

A második világháborút és az azt követő időszakot sok magyar kastély megszenvedte, a Festetics-kastély épülete, bútorzatának egy része és könyvtára azonban épen maradt. A könyvtár megmenekülése annak is köszönhető, hogy a fosztogatásokat megelőzendő a könyvtári szárnyat az ott elraktározott berendezési tárgyakkal együtt elfalazták. Kisebb berendezési és dísztárgyak máig tisztázatlan körülmények között a háborús idők zűrzavarában vagy utána kallódtak el a kastélyból.

Jegyárak (kastély + 5 kiállítás): felnőtt belépő 4 400 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 2 200 Ft.

Nyitvatartás (időszaktól függően): (H-V): 9:00/10:00 - 17:00/18:00

5. Edelényi kastély

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyt Magyarország legnagyobbjai között tartják számon. A kastély a barokk építészet kiemelkedő emléke, ennek ellenére a rendszerváltás idején üresen, omladozva állt. Végül 2012-2014-ben újították fel, így napjainkban már régi pompájában tündökölhet. Itt található Magyarország egyik legnagyobb összefüggő rokokó falképsorozata. A kastély történetével egy látványos 3D-s filmen keresztül is megismerkedhet minden látogató. A gondozott park mintegy 12 hektáron terül el. Időközönként meghirdetett tematikus hétvégék, és jelmezes tárlatvezetés is várja az Edelénybe érkezőket.

A kastély építtetője, L’Huillier János Ferenc 1668-ban született Elzász‑Lotaringiában és a kor nemesi származású ifjainak tipikus életpályáját választotta: katona lett. Mindössze 18 esztendősen vett részt Buda várának visszafogla­lásában és ettől kezdve életének jelentős része Magyarországhoz kötődött. 1700-ban szerezte meg az edelényi birtokot II. Rákóczi Ferenchez kötődő barátságának köszönhetően.

Jegyárak: felnőtt belépő 1 700 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 850 Ft.

Nyitvatartás (időszaktól függően): (H): Zárva (H-V): 10:00 - 17:00/18:00

6. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

A Károlyi-kastély építése 1844-ben kezdődött Ybl Miklós felügyeletével és egészen 1858-ig tartott. A kastély építtetője gróf Károlyi György volt, Széchenyi István gróf egyik legközelebbi barátja. A kastély viszontagságokkal teli múlttal rendelkezik de mára újra régi formájában tekinthető meg. A számos kulturális és zenei programon túl, amelyeket itt rendeznek a kastély történetéről egy kiállítás is megtekinthető. Itt kapott helyet az egykor Párizsban élő Fejtő Ferenc teljes könyv- és archívumállománya a folyamatosan gyarapodó könyvtárban. A kastély egyik legszebb látványosságát, a csipketeraszt az épület megkerülésével, kívülről lehet megcsodálni. A közel 50 hektáros kastélyparkban igazán romantikus sétákat lehet tenni a hatalmas fák árnyékában.

Különlegesség, hogy a szakmai működést mind a mai napig az épületben élő Károlyi család irányítja. Gróf Károlyi György 1877-ben bekövetkezett halála után Csurgót a másodszülött fiú, Viktor örökölte, korai halála után pedig a kastély tulajdonosa idősebbik testvére, Károlyi Gyula lett. Az ő idősebbik fia volt Károlyi Mihály a fiatalabbik pedig Károlyi József, aki a jelenlegi vagyonkezelő nagyapja volt.

Jegyárak: felnőtt belépő 1 300 Ft, a diák/nyugdíjas belépő 1 000 Ft.

Nyitvatartás (időszaktól függően): (H-V): 10:00 - 17:00/18:00

7. Teleki-Tisza-kastély, Nagykovácsi

A Budai Tájvédelmi Körzet csodálatos környezetében, a mesés Nagykovácsiban bújik meg a Budapestről autóbusszal is könnyen megközelíthető, 2018-ban teljesen felújított Teleki-Tisza-kastély. A helyszínről több túraútvonal és tanösvény is elérhető, de a műemléképületet körülölelő, közel tízhektáros, impozáns ősfákkal tűzdelt park is kiválóan alkalmas egy könnyed szabadtéri kikapcsolódáshoz.

A Teleki-Tisza-kastélykomplexumot a Magyar Cserkészszövetség megbízásából, annak 100%-os tulajdonában lévő Cserkészingatlanok Nonprofit Kft. üzemelteti. A kertben egy ligetes mezőkkel határolt tavat is kialakítottak, melyen egy romantikus híd vezet át. A kastély jelenleg szálláshelyként és rendezvényhelyszínként üzemel.

8. Prónay-kastély, Alsópetény

Nógrád megye számtalan nemesi kúriája közül csak kevés érte meg a 21. századot, közülük is még kevesebb, amely a mai napig használatban van. Az alsópetényi Prónay-kastély ezen kivételesen szerencsés arisztokrata rezidenciák közé tartozik: az 1750 körül, barokk stílusban felépült épületegyüttes műemléki igényű felújítása tíz évvel ezelőtt fejeződött be, múlt és jelen tökéletes összhangját eredményezve. A korhű berendezésű Nagykastély, az épület alatt húzódó borospince, a ligetes, erdőszerű kastélypark, valamint az innovatív wellnessrészleggel, multifunkcionális jógateremmel és szaunavilággal felszerelt Balance Spa garantálják a teljes kikapcsolódást.

A műemléki védettséget élvező hajdani kastélyegyüttes – kiskastély, nagykastély, majorsági épület – felújítását és bővítését részletes levéltári, történeti és művészettörténeti kutatás előzte meg, hogy mind építészetileg, mind hasznosításában megőrizze műemléki és örökségi értékeit. A vendégházzá alakított majorsági épülettel, valamint az újonnan épült fürdőházzal a 21. század építészete jelent meg. A jól eltalált arányok, a szikár, tagolatlan kőburkolatú modern homlokzatok harmonikus egységet alkotnak a műemlék épületekkel.

9. Füzérradvány

Sátoraljaújhelytől 15 km-re fekszik Füzérradvány, a Pálháza felé vezető úton érhető el. A kastély Sátoraljaújhelytől 20 km-re, Kassától 45 km-re található. Budapest felől az M3-as autópályáról a 37-es úton Sátoraljaújhely irányába kell tovább haladni. Mikóháza települését elhagyva mintegy kb. 5 km után jobbra fordulva egy fenyvesekkel szegélyezett úton jutunk el a parkolóba. Érkezhetünk Kassa és Tornyosnémeti irányából Pálháza településen keresztül is.

A fejlesztés során az volt a cél, hogy a fogadó és vendéglátó terek berendezése, a parki attrakciók, illetve a kiállítási tematika is felidézzék a két világháború közötti világot, az egykori mindennapokat. A „kastélyszálló meglátogatása” jelenti a vezérmotívumot, amely végigkíséri a kastélyba érkező vendéget az épületben és a parkban is. A projekt keretében az építés-kivitelezési munkák 2020 őszén befejeződtek. A kiállításépítés, a kastélyépület berendezése, a műtárgyak elhelyezése jelenleg is folyamatban van, hogy az idén kora őszi nyitás előtt régi pompájában fogadhassa ismét a látogatókat a füzérradványi Károlyi-kastély

- mondta el korábban a HelloVidéknek Glázer Tamás ügyvezető igazgató.

A Zemplén egyik legszebb kastélya, az erdők által körülölelt, neoreneszánsz-romantikus stílusban épült füzérradványi Károlyi-kastély és csodálatos angolparkja a régió egyik legvonzóbb célpontja.

2023. június 16-tól jegyáraink a következők szerint változnak: Felnőtt jegy: 3 500 Ft/fő; Helyi lakosoknak: 1000 Ft; Kedvezményes jegy: 1 750 Ft/fő; Családi jegy: 7 000 Ft. Parktúra: 1750/900 Ft felnőtt/gyerek

Jelenleg érvényes jegyárak:

  • Felnőtt jegy: 3000 Ft
  • Kedvezményes jegy: 1 500 Ft (6-26 év közötti fiatal, 62. életévét betöltött látogató, minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő)
  • Családi jegy: 6000 Ft (1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig)
  • Csoportos jegy: 2 400 Ft/fő (minimum 15 fő látogatása esetén)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kastélyok

kirándulás

tavasz

túrák

nöf

magyar kastélyprogram