Kirándulók, figyelem: ideiglenesen lezárják a Pilis kedvelt kirándulóhelyét

MTI   
  Megosztom
Kirándulók, figyelem: ideiglenesen lezárják a Pilis kedvelt kirándulóhelyét

Budapest környékének egyik legnagyobb látogatottságú turisztikai célpontja, a Rám-szakadék területén az elmúlt napokban sziklaomlás történt. Az eset nem járt személyi sérüléssel. A közkedvelt szurdokot a Pilisi Parkerdő Zrt. ideiglenesen lezárja, majd geológiai és statikai vizsgálatot végeztet el.

A Rám-szakadék a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt Budapest környéki erdők egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak.

A folyamatosan növekvő látogatószám miatti emberi terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a mostani omlást követően a Pilisi Parkerdő szakemberei úgy döntöttek, hogy a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig ideiglenesen teljes egészében lezárja.

A Rám-szakadék turisztikai jövőjét, újbóli látogathatóságát a Parkerdő szakértői vizsgálatra alapozott intézkedési tervben fogja meghatározni, addig minden erdőlátogató türelmét kéri. A túrázóknak fontos információ, hogy a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzés használható.

Felhívjuk a kirándulók, erdőlátogatók figyelmét, hogy a lezárást saját biztonságuk és a balesetek megelőzése érdekében semmilyen körülmények között ne hagyják figyelmen kívül és újabb tájékoztatásig ne lépjenek a Rám-szakadék területére

- írták a szakemberek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rám szakadék

lezárás

kirándulás