Nem mindegy, mit kenünk a leégett bőrünkre: íme 4 recept a bükki füvesember patikájából

HelloVidék   
  Megosztom
Nem mindegy, mit kenünk a leégett bőrünkre: íme 4 recept a bükki füvesember patikájából

Milyen gyógynövények lehetnek segítségünkre, ha leégtünk a napon? Mit kenhetünk magunkra a napozás után? Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember patikájában a nyári bőrvédelemre is van megoldás.

Napvédő funkcióval bíró gyógynövényről – egyelőre – nincs tudomásunk. Erre a célra egyébként is ott vannak a kiváló naptejek és napvédő krémek. A népgyógyászat a feledékenyek számára tud segítséget nyújtani – azaz, ha óvatlanul napoztunk és megtörtént a baj. Három gyógynövény is szóba jöhet ilyenkor, nézzük, melyik, mit tud.

Orbáncfű, gyógyír leégésre

Az orbáncfű az egyik legismertebb és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is említett és elismert gyógynövényünk. Az orbáncfű olajos kivonatát kifejezetten leégésre, égési sebek kezelésére ajánlja a bükki füvesember. Ha az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekenjük az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul az égett bőrfelület. Az olaj használatát követően viszont nem ajánlott a napozás, mivel fényérzékenyítő hatása van, mely a fehér vagy érzékeny bőrű embereknél jelentkezhet elsősorban. Mindezek miatt érdemes inkább este használni az orbáncfűolajat.

Kamillás borogatás a gyulladt felületre

A kamilla valamiért csak a náthás időszakban jut eszünkbe, pedig gyulladáscsökkentő hatását a bőr gyulladásos panaszainál is kihasználhatjuk. Ha bőrünk nagyon leégett, akkor Gyuri bácsi Kamillás teakeverékéből készült, kihűtött főzettel borogathatjuk - a tea nyugtató hatással lesz rá.

Körömvirág, a jolly joker

A körömvirágkrémet szinte minden bőrbajra használhatjuk, hisz kiváló hámosító, sebgyógyító hatású. A napégés okozta bőrpír mellett nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, valamint ekcéma, rosacea és csípések esetén is bevált gyógynövény.

Aloe vera

A napégés elsőszámú ellenszere az aloe vera. Magyar kertekben ritkán marad meg, de ha mediterrán területen járunk és semmi nincs kéznél, akkor – érintetlen területről - akár frissen is szedhetjük. Amennyiben mégis sikerült otthon cserepes aloét nevelni, akkor vágjuk le egy levelét, és a kibuggyanó zselével kenjük be az érintett testrészt.

Így napozzunk biztonságosan:

  • Délelőtt 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, mert ekkor a legerősebb az UV-sugárzás.
  • Fejfedésre használjunk megfelelő kalapot, kendőt.
  • Széles hatásspektrumú fényvédő terméket válasszunk, amely az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújt, és naponta többször is kenjük be vele magunkat.
  • Ne hagyjuk ki a fület és a nyakat se, sőt a kéz- és lábfejet is kenjük be!
  • Fényérzékenységet kiváltó gyógyszerek szedése esetén tartózkodjunk a napozástól.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabó gyuri bácsi

bükki füvesember

gyógynövény

gyógynövények

napégés

leégés

bőrirritáció

napozás