Elképesztő, néhány óra múlva mi vár ránk: geomágneses viharra adtak ki figyelmeztetést

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, néhány óra múlva mi vár ránk: geomágneses viharra adtak ki figyelmeztetést

Szombaton a reggeli órákban éri el bolygónkat a tegnapi napkitörés szele. Ha napkelte előtt ideér, akkor akár szabad szemmel is láthtjuk a sarki fényt - írta az Időkép.

A csütörtök reggelen bekövetkezett X2.2-es intenzitású napkitörés erősebb turbulenciákat okozhat a Föld mágneses terében, mint azt korábban várták. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) űridőjárásért felelős részlege, az SWPC által kiadott legfrissebb előrejelzés szerint szombat reggelre extrém, 8,33-as Kp indexet prognosztizálnak.

Magyarországról általában 5-6-os Kp index esetén hosszú expozíciós fényképezőgépekkel már látható a sarki fény. Amennyiben az index ennél magasabb értéket ér el, fennáll a lehetőség, hogy még szabad szemmel is megfigyelhető lesz ez a természeti csoda.

A korai napkelte jelentheti a legnagyobb kihívást a jelenség megfigyelésében.

Budapesten például 5:12-kor kel fel a Nap, de már jóval korábban kezd világosodni. Ezenfelül az égboltot szórványos felhőzet is takarhatja - jegyezte meg az Időkép.

Az ideális megfigyelési helyszín így inkább Amerika nyugati részein található, kisebb szerencsével viszont már Magyarországról is látható lehet a sarki fény az éjszakai órákban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időkép

előrejelzés

napkitörés