Munkásokra dőlt egy épület: súlyosan megsérültek, itt vannak a baleset részletei

HelloVidék   
  Megosztom
Munkásokra dőlt egy épület: súlyosan megsérültek, itt vannak a baleset részletei

Ahogy a zaol.hu írja, a vádiratról dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. Mint írják, a baleset a hiányos utasítások, felszerelések, valamint az elmaradt ellenőrzés miatt következett be. A mulasztásai miatt vádlottá lett 60 éves nagykanizsai férfi egyéni vállalkozóként fafeldolgozó üzemet működtetett a dél-zalai városban. Itt alkalmazta 2022. január elejétől segédmunkásként a később balesetet szenvedő két dolgozót.

Az üzem vezetője tavasszal le kívánta bontatni a telephellyel szembeni területen álló 40 négyzetméteres, fából épült fedett tárolót, ezért az oldalsó megtámasztását szolgáló vaselemet 2022. március 26-án eltávolíttatta. Ahogy a portál írja, két nappal később délelőtt pedig arra utasította a két dolgozót, hogy az épület oldalfalait borító deszkákat feszítővassal távolítsák el.

A bontáshoz tapasztalattal nem rendelkező dolgozókat a főnökük a művelettel kapcsolatban nem részesítette munkavédelmi oktatásban, közülük munkairányítót nem jelölt ki, illetve nem biztosított sisakot és védőruházatot a részükre. A dolgozók elkezdték a deszkák eltávolítását, ezt azonban az üzemet vezető vállalkozó nem ellenőrizte. Már lebontották a deszkák nagyobb részét, amikor 13 óra körül az épület váratlanul, teljes terjedelmében északi irányba eldőlt és maga alá temette a két munkást, akik a balesetben súlyos sérüléseket szenvedtek

- írja a lap.

A 60 éves kanizsai férfi a bontás nem szakszerű elrendelésével, a védőruházat biztosításának és az ellenőrzésnek az elmulasztásával a dolgozók testi épségét és egészségét közvetlen veszélynek tette ki, valamint megszegte a munkavédelmi előírásokat

- tették hozzá.

Mindezekre tekintettel a Nagykanizsai Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a férfivel szemben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baleset

építkezés

építési baleset

építkezési baleset

zala megye

nagykanizsa

fafeldolgozó üzem