Felpörgött a lakáspiac: egyre nagyobb hitelbe hajtják fejüket a magyarok?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Felpörgött a lakáspiac: egyre nagyobb hitelbe hajtják fejüket a magyarok?

2024 februárjában 15,5 millió forintra emelkedett az újonnan felvett lakáshitelek átlagos összege, amire korábban még nem volt példa. Az emelkedés egyébként nem újkeletű dolog – tavaly szeptember óta töretlenül, hónapról hónapra egyre magasabb volt az újonnan kötött jelzáloghitel-szerződések átlagösszege. De hogyan aránylik vajon a mostani átlagos hitelösszeg a mai magyar átlagbérhez, illetve hogyan aránylottak ezek egymáshoz a korábbi években? Az átlagos havi jövedelemhez képest jelenleg nagyobb vagy kisebb mértékben adósodnak el a lakáshitelt felvevő magyarok? A Pénzcentrum ennek járt utána.

2024 februárjában 85,1 milliárd forint volt az újonnan kötött lakáshitel-szerződések összege, amely 2022 augusztusa óta a legmagasabb eredménynek számít. Ugyanebben az időszakban, azaz idén februárban 5 482 volt az új szerződések száma, tehát az átlagosan felvett jelzáloghitelek szerződéses összege 15 529 841 forint volt. Ez 2017 óta – ameddig az ilyen jellegű jegybanki adatok visszakövethetők – a legmagasabb összegnek számít. Bár 2022 áprilisában a lakáshitelek átlagösszege egyszer már megközelítette a 15,1 millió forintot, az utána következő hónapokban a szóban forgó érték már meredek zuhanásba kezdett – 2022 decemberében már a 10 millió forintot sem érte el.

A mélypontot tavaly február jelentette, amikor is az átlagos hitelösszeg 9,2 millió forintra zsugorodott. Azóta azonban emelkedés figyelhető meg – az átlagösszeg tavaly májusban ismét átlépte a 10 millió forintot, június óta pedig rendre meghaladta a 11 milliót is.

Amennyiben egész éves bontást nézünk, úgy elmondható, hogy 2017-ben még csak 6,7 millió forint volt az új lakáshitel-szerződések átlagos összege, ami 2018-ban már 8 millió, 2019-ben 9,4 millió, 2020-ban pedig 10,8 millió forintra emelkedett. A trend ezután is folytatódott – 2021-ben 11,9 millió, 2022-ben pedig 12,4 millió forintra emelkedett az átlagos hitelösszeg.

Csökkenés egyedül 2023-ban állt be (11,1 millió forint), és ha idén folytatódik az első két hónapban megfigyelhető növekvő trend, akkor az idei eredmény ismét – akár jelentősen – meghaladhatja a tavalyi értéket.

Hogyan alakul a hitelösszegek és az átlagfizetések aránya? További részleteket a Pénzcentrum teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitelek