A méhészek megőrülnek ezért a virágért: rengeteg jótékony hatása van, de kevesen ismerik

HelloVidék 2021. június 8. 06:12
A méhvirágfélék családjába tartozó mézontófű, más néven méhvirág vagy hernyóvirág, illetve latin nevén facélia, Észak-Amerikából származik, Európában viszonylag új kultúrnövénynek számít. Magyarországon többnyire a Dunántúlon számít népszerű növénynek, bár a Jászságban is sokszor látni mézontófű táblákat. Hogy miért számít fontos növénynek, illetve hogyan készítenek belőle mézet? A HelloVidék kérdéseire Csiza Erika, a Bakonynektár Méhészet szakembere adott választ.

HelloVidék: Mi a mézontófű méhészeti jelentősége?

Csiza Erika: Ezt a növényt nem ismerik mindenhol Magyarországon. Szerencsére a Dunántúlon egyre népszerűbb a gazdák körében, így méhészeti jelentősége is jelentős. Általában az akác után virágzik. Améhek nektárt és virágport is tudnak róla gyűjteni. Kedvező időjárás esetén - bőséges csapadék és meleg - egészen jól mézel.

HelloVidék: Mit igényel a mézontófű, mennyire egyszerű a termesztése?

Csiza Erika: Erre egy szántóföldi gazda tudna jó választ adni, de a facélia elvileg vegyszerezés nélkül termeszthető. A talajigényét tekintve, annak ellenére, hogy a mézontófű a termesztése során nem igényel túlzottan sok tápanyagot és átlagos minőségű talajon is szépen díszlik, azért aszályos területeken a nyári szárazság jelentős károkat okozhat az állományban. Vízigénye a vegetációs idő során nem nagy, de bő termésre a virágzás alatt fennálló mérsékelten meleg, csapadékos időjárás esetén számíthatunk. Míg az Európai Unió fajtalistáján 8-10 fajta mézontófű faj is szerepel, addig hazánkban a jelenleg államilag elismert facélia fajták száma 3 (Amerigo, Angelia, Balo). A nemesítés célja a mézhozam, a maghozam, valamint termesztési céltól függően a zöldtömeg növelése.

HelloVidék: Hogyan készül a mézontófűméz?

Csiza Erika: A méhészek a méhcsaládokat a facéliatábla közelébe telepítik. A méhek nektárt és virágport is tudnak gyűjteni a mézontófűméz virágjáról, ezért kiváló méhlegelő. A méhek a mézgyomrukban a kaptárakba szállítják a híg nektárt, ott elhelyezik a lépekben és beérlelik. Ha a méz víztartalma megfelelően alacsony, akkor viasszal lefedik. Ekkor a méhész elszedi a mézes kereteket és kipergeti belőlük a mézet.

HelloVidék: Milyen jótékony hatásai vannak?

Csiza Erika: A mézontófűméz (facéliaméz) borostyán színű, enyhén fűszeres aromájú, selymes zamatú méz, magasabb gyümölcscukor tartalma miatt viszonylag lassan kristályosodik. A legmagasabb cukorértékű mézünk, így az édesítőképessége jobb a többi méznél, ezáltal kevesebbet kell belőle használni. Emellett számtalan jótékony hatása van: fertőtlenítő hatású, kiválóan gyógyítja az égett bőrt, ajánlott szív és érrendszeri betegségek esetén, javasolt a vér koleszterinszintjének csökkentésére, bőrápoló hatású.

HelloVidék: Milyen árkategóriába tartozik ez a termék?

Csiza Erika: Ez szerintem méhészenként eltérő. Nyilván, az a méhész, akinek a közelében van mézontófűméz vetve és nem kell a 100-300 km-t vándorolnia rá a méhekkel, az olcsóbban méri. Mindamellett a mézek ára mindig függ az adott évi termésmennyiségtől. Összeségében a mézontófűméz nem tartozik a drágább mézek közé.

HelloVidék: Mennyire számít népszerű terméknek?

Csiza Erika: Ahol ismerik ott népszerű, mert finom és lassan kristályosodik. Sokoldalúan felhasználható (sütni, főzni, teába, kávéba, joghurtba, kenyérre stb., mindenre is).

Címlapkép: Getty Images