A szülőknek is van mit tanulniuk: szakemberek segítenek az óvodákban és iskolákban

MTI 2018. november 5. 16:03
A gyermek, tanulók veszélyeztetettségének megelőzése érdekében új típusú gyermekvédelmi szolgáltatás az óvodai, iskolai szociális segítő munkás - közölte a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY).

Ma a pedagógusok, külső segítség nélkül nem tudnak megfelelni annak a kihívásnak, amit a felmerülő sokszor halmozottan megjelenő szociális problémák jelentenek a köznevelési intézményekben.

Az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében a szociális segítő munka eszközeivel támogatást nyújt a köznevelési intézménybe járó gyermeknek, a gyermek családjának és a köznevelési intézmény pedagógusainak.

A szociális segítő feladata, hogy a kiskorú gyermek szülője számára a gyermeke gondozását és nevelését segítő gyermekvédelmi, gyermekjóléti, szociális és egészségügyi ellátásokról és pénzbeli támogatásokról részletes tájékoztatást adjon.

Feladata továbbá az óvodai nevelés és az iskolai oktatás színvonalának figyelemmel kísérése, a gyermek tanulmányi kötelezettségeinek teljesítését akadályozó tényezők észlelése és feltárása.

A szociális segítő feladatkörébe tartozik feltárni, hogy a családoknak milyen szociális biztonságágukat veszélyeztető anyagi terheket kell vállalniuk az ingyenes óvodai ellátásban, és az iskolai oktatásban.

Az iskolai, óvodai szociális munka egy újszerű feladat, ami égetően fontos a gyermekek, a szülői közösségek és a pedagógus szempontjából is.