Fellendült a Börzsöny: egyre többen utaznak az ünnepi kisvasúton

HelloVidék 2018. december 17. 14:00
A Királyréti Erdei Vasút minden évszakban nagyon népszerű a turisták körében, főleg a decemberi időszakban. Egyre népszerűbbek a börzsönyi kisvasutak

A Királyréti Erdei Vasút hazánk egyik nagy múltú erdei vasútja, mely az egykor 200 kilométert meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egy fennmaradt vonala. A decemberi időszakban minden a családokról, leginkább a gyerekekről szól az Ipoly Erdő Zrt-nél. Az idei évben is több tematikus járatot indított a Társaság a december eleji ünnepre való tekintettel. Ilyen volt a Mikulás Expressz már rögtön december 1-én, valamint a Száncsengő és a Rénszarvas Expressz december első két hetében. A Kemencei Múzeumvasútról sem hiányzott a Mikulás, ahol közel 100 fő utazott vele idén.

Évről-évre növekszik a börzsönyi vonalak látogatottsága és az ünnepi tematikus járatoké is, ezért a szokásos 5 vonatpárra az Ipoly Erdő Zrt. előjelentkezést indított, hogy minden gyermek lehetőséget kapjon az ünnepi díszben futott vonatokon való utazásra.

Egykor 7 kisvasúti hálózat futott a Börzsöny völgyeiben. Ezeket elsősorban fa, részben kő szállítására építették ki, személyforgalom csak ritkán, kiegészítő jelleggel volt rajtuk. A ma működő három kisvasúti vonal már kizárólag a turisták szolgálatában áll.

A 2017. évi utasforgalmi adatok az Ipoly Erdő Zrt.-nél:

  • Királyréti Erdei Vasút - 111327 utas
  • Márianosztra - Nagyirtás Vasút - 11032 utas
  • Kemencei Erdei Múzeumvasút - 9014 utas

Évről-évre folyamatos növekedés tapasztalható a börzsönyi kisvasutak utasforgalmában, ebben az évben a Kemencei Erdei Múzeumvasúton több, mint 11 000, a legnépszerűbb szakaszon, a Királyréti Erdei Vasúton december közepéig 115 000 látogató utazott.

Címlapkép: Ipoly Erdő Zrt./Királyréti Erdei Vasút