Vége az egyedüllétnek idős korban: profi szakembereket képez a kormány

HelloVidék 2018. december 17. 10:01
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Családbarát Ország Nonprofit Kft. (CSBO) idősügyi referensképzést indított, hogy megfelelő szakemberek segítsék az idősek életmódjának javítását. Egy egységben működtethető idősügyi koncepciót és akciótervet vázoltak fel - derül ki a Család.hu beszámolójából.

Ha családra gondolunk, sok esetben csak a szülők és gyermekek jutnak eszünkbe - pedig az idősek éppúgy a családok részét képezik, mint a fiatalok. Ezt a szemléletet szeretné erősíteni a Családbarát Ország Nonprofit Kft. is: a szervezet kiemelt célja, hogy az idősek nyugdíjas éveiket aktívan tölthessék, valamint, hogy megakadályozzák az elmagányosodást, és erősítsék a generációk közötti együttműködést – írja a család.hu.

Olyan szakembereket szeretnének képezni, akik segítenek az időseknek a magány csökkentését célzó programok szervezésében, akik nyitottak és érzékenyek az időskorban előforduló problémák iránt, és ha ezeket észlelik, felhívják rá a helyi ellátórendszer figyelmét. A képzés által szerzett tudás segít majd az idősügyi referenseknek abban, hogy a Magyarországon élő idős emberek helyi szinten remek közösségek tagjai legyenek, aktív és kiegyensúlyozott életet éljenek. A referensek együttműködnek majd a települési önkormányzatok illetékes szakembereivel valamit a helyi civil szerveződésekkel, melyek aktív idősödő feladataiban szerepet vállalnak.

A képzők képzésére már novemberben sor került a CSBO-ban, amelyen jellemzően az idősügy területén dolgozó szakemberek vettek részt.