Karácsonykor ÁllatSTOP! Ütős videó az állatvédőktől

HelloVidék 2018. december 19. 11:00
Videóval (ÁllatSTOP!) hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra az Orpheus Állatvédő egyesület. Az ajándékba megvásárolt élő állatok az ünnepek után sok esetben unott teherként az utcára kerülnek.

Sokan az advent előtti vásárlási dömpingben szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak, de egy házi kedvenc felelős tartásához megfelelő tartási hely kell, gondozásukhoz anyagi fedezet és megfelelő szabadidő – mondja a videóban Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Tapasztalatuk szerint az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után az utcán kötnek ki, teherré válnak, ezért szeretnék elérni, tudatosan gondolják át ezt az egész életre meghatározó döntést.

Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan a gyorsan megunt állatoktól ilyen - olyan módon próbálnak szabadulni.

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák - macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el.