Önellátásra képtelen gyermekes családokon segít februártól a GYOD

HelloVidék 2019. január 23. 10:00

Idén januártól a szociális törvény módosításának köszönhetően– a már meglévő ápolási díjon túlmenően – a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) jogcímén új ellátási formát vezetett be a kormány.

Az új ellátással a vér szerinti vagy örökbefogadott, súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből adódóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülőket támogatja az állam, olvasható a Szeghalmi Járási Hivatal weboldalán.

Ennek értelmében idén januártól a gyermeküket otthon ápoló szülők egy gyermek ápolása esetén 100 ezer, több gyermek ápolása esetén összesen legfeljebb 150 ezer forint támogatásban részesülnek.

A járási hivatal az ellátást egészen december 31-ig folyósítja, a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül és függetlenül attól, hogy az év második felében esedékes felülvizsgálat alapján a jogosultság megszűnik-e vagy sem.

Az új kérelmek benyújtása a kormányablakok ügyfélszolgálatain, az ügysegédeknél, valamint postai úton lehetséges. A jogosultsági feltételek lényegében azonosak a korábbi ápolási díj során vizsgált szempontokkal, azzal az egy különbséggel, hogy az önellátási képesség mértékét szakértő vizsgálja. A GYOD havi összegéről az Országgyűlés minden esztendőben a központi költségvetésről szóló törvény elfogadásával egyidejűleg dönt.