Felrobbant az internet a miskolci iskola videójától: pár nap alatt több mint félmillióan nézték meg

24.hu 2019. január 24. 09:30
Kevesebb mint egy hét alatt félmilliónál is több megtekintést hozott a videoklip, amiben a miskolci Herman Ottó Gimnázium diákjai és tanárai énekelnek. Az 1985-ös We Are The World című dalt feldolgozó produkciót az iskola magyartanára, Kiss Zoltán rendezte, aki elmesélte, mi volt a videó eredeti célja, és hogyan változott meg az iskolai élet a klip megjelenése óta - írja a 24.hu.

2019-ben az egész ország újra megismerte az 1985-ös We Are The World című dalt a miskolci Hermann Ottó Gimnázium jóvoltából: a középiskolai "házivideót" több mint félmillióan tekintették meg a YouTube-on pillanatok alatt. Kiss Zoltán, a videó rendezője (és egyben az intézmény egyik pedagógusa) a 24.hu-nak mesélt a videó ötletéről, elkészítéséről.

Az ötlet a véletlennek köszönhető: amikor az egyik tanítványa felvetette, hogy milyen jónak tartja ezt a dalt, még szó sem volt országos népszerűségű videóról. Amikor az egyik kolléganője pedzegette, hogy a tanári kar előadhatná ezt a dalt gyermeknapon, Kiss Zoltán elhatározta, hogy tető alá hozza a projektet.

A rendező az egész iskolát be szerette vonni a projektbe, így a legkisebbektől a legnagyobbakig minden koroszály képviseltette magát, sőt a tanári kar is bevonásra került. Rengeteg diák jelentkezett, így hamar beteltek a sorok. A forgatást kétnaposra tervezték, azonban voltak olyan felvételek, amik elsőre nem sikerültek, így egy extra forgatási délután is beiktatásra került.

Kiss Zoltán elmondta, hogy egyáltalán nem számítottak ennyire nagy sikerre. A videó célja sem az országos népszerűség volt, csupán az iskola honlapját szerették volna feldobni egy videóval.

Ezt a népszerűséget a legvadabb álmukban sem gondolták volna, de természetesen örülnek neki. Kiss Zoltán szerint ez sokkal jobban összehozta a közösséget, a gyermekek is sokkal felszabadultabbak és több az önbizalmuk.

Úgy vélem, a videó egyik üzenete is az, hogy a diákok merjenek hinni önmagukban, higgyék el, hogy képesek valamire, és nem szabad megrettenniük az akadályoktól, ha valamit végig akarnak csinálni. Azóta is folyik a tanítás és megy tovább a hétköznapi élet, csak sokkal több a mosoly

– mondta Kiss Zoltán, majd hozzáfűzte, hogy rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az iskolához. Vannak közöttük egészen meghökkentőek is, például egy rendező is írt az iskolának egy levelet, melyben azt ecsetelte, hogy a videó tökéletes, és a hermanosok számíthatnak a jövőben a rendező támogatására. Kiss Zoltán elárulta, hogy ez nem az első és utolsó hasonló projekt a Hermann Ottó Gimnázium életében, biztosan várható még további produkció.

A Hermann Ottó Gimnázium Miskolc egyik legjobb középiskolájának számít, már most is két-háromszoros túljelentkezés szokott lenni, a videó hatására azonban lehetséges, hogy tovább emelkedik a jelentkezők száma.

A rendező szerint létezik egy "hermanos életérzés", ami más mint a többi iskolában: jellemző, hogy az énekelni vagy hangszeren tudó gyerekek az óraközti szünetben spontán összeülnek zenélni, és a tanárok pedig nem gátjai annak, hogy a diákok megtartsák saját egyéniségüket, inkább csak terelgetik és hagyják kibontakozni őket.