Tanulmány született arról, hogy miért ne egyenek túl sok csokoládét a várandós anyukák

MTI 2019. január 26. 14:00
A várandósok akár 20 százalékánál is kialakul a terhességi cukorbetegség, azonban eddig nem volt információ arról, hosszú távon hogy hat a kór a gyerekekre - írta a medicalxpress.com. A maga nemében első tanulmány a várandósság alatti magas vércukorszint hosszú távú következményeit elemezte.

A kutatás során az derült ki, hogy a terhességi cukorbetegségen átesett nők gyerekeinél 10-14 éves korukra nagyobb valószínűséggel alakul ki prediabéteszük - a cukorbajt megelőző állapot, inzulinrezisztencia -, és inkább híznak el, mint azok a kortársaik, akiknek édesanyja nem volt diabéteszes várandósan - írták a Northwestern Medicine kórház kutatói.

Az már ismert volt, hogy az anya elhízása vagy a diabéteszre való genetikai hajlam növeli a gyerek elhízás- és cukorbajkockázatát.

Tanulmányunk azt mutatta ki, hogy a várandósság alatti magas vércukorszint tovább fokozza a gyerek elhízásának és prediabéteszének kockázatát, függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától.

- írták a kutatók a Diabetes Care című szaklap friss számában.

Az úgynevezett gesztációs, vagyis várandósság alatti diabétesz az a betegség, amikor egy nem cukorbeteg nőnek terhesen magasra szökik a vércukorszintje. Növeli a terhességi toxémia, a depresszió, a császármetszés és a magzat elhalásának kockázatát.

A hosszú távú következmények ismerete még inkább hangsúlyozza a terhességi diabétesz felismerésének és kezelésének fontosságát. Tudjuk, hogy a kezelés csökkenti az újszülött kori szövődmények esélyét, ám azt nem, hogy a gyerek idősebb korában fellépő kockázatokat is mérsékli-e.

- írták a kutatók.