Jövőre a nevelőszülők is megigényelhetik a gyedet

MTI 2019. január 31. 14:01
A következő év elejétől jár a GYED azoknak a nevelőszülőknek is, akik két év alatti gyermekeket nevelnek - közölte Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Gyulán.

A szociális munka egyházi tanítása című, a Gál Ferenc Főiskola által szervezett konferencia előtt az államtitkár elmondta, hogy a magyarországi gyermekvédelmi ellátás intézményeinek 38 százalékát egyházi fenntartók üzemeltetik, ezért rendkívül fontos, hogy olyan oktatás legyen a rendszer mögött, amelyből kikerülők később egyházi intézményekben is tudnak szolgálni.

A nevelőszülői hivatást támogató kormányzati programról szólva kiemelte:

Közel négyezer állami gondozásban lévő gyermek és fiatal nevelését végzi az egyházmegye - mondta a Szeged-Csanád megyei püspök. Kiss-Rigó László, aki egyben a főiskola nagykancellára, is hozzátette: az egyház és a felsőoktatás azért működik együtt a gyermekvédelem területén, mert a gyermek- és ifjúságvédelem mindig, de most különösen fontos. Utalt arra, hogy megindult egy folyamat, ami kicsit az emberhez közelebb hozza a szolgálatot, hiszen például a "laktanya szerű" nevelőotthonokat felváltják a nevelő családok. Az egyház pedig azért vállal közszolgálati szerepet, mert kötelességének tartja, és jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint bárki más.

A konferenciára a megyei püspökség fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola meghívta a hazai történelmi egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények képviselőt, akikkel áttekintik a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz kapcsolódó képzéseket.