Tisztaság fél egészség: amennyit használ, ugyanannyit árt

HelloVidék 2019. február 20. 10:00
Ahol kisgyermek van a családban, ott kulcsfontosságú a takarítás és a tisztaság, hiszen minden szülő igyekszik megvédeni gyermekét a betegségektől, fertőzésektől. Szakértők most arra hívták fel a figyelmet, hogy a túlzásba vitt takarítás nem tesz jót a szervezetünknek. – olvasható a család.hu cikkében.

A prtál cikkéből kiderült, hogy egy friss kutatás a gyermekleukémia kialakulását a gyermekkori kosz és baktériumok hiányával kapcsolja össze. Szakemberek szerint, ha a gyermek kiskorában nem találkozik elegendő baktériummal és mikrobával, az könnyebben beindíthatja a betegség kialakulását.

Ezen a vonalon vizsgálódott Mel Greaves, a londoni The Institute of Cancer Research kutatója is, aki már számtalan cikket írt a témával kapcsolatban sőt, arról is írt, hogy a túl tiszta háztartás gyermekkori rákot okozhat.

Fontos, hogy meghatározzuk mit is jelent az, hogy tiszta

A higiénia sokkal több, mint a tisztaság: rendszeresen megtisztítjuk a WC-t, felmossuk a padlót, letöröljük az asztalt, még nem jelenti azt, hogy teljesen megvédtük magunktat a fertőzésektől, állítja Sally Bloomfield professzor, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora.

Az, hogy különböző mikrobákkal találkozunk, segít egészségesen tartani az immunrendszerünket, hiszen az így tudja majd elkülöníteni a veszélyest a veszélytelentől, és megtanítja arra is, miként reagáljon a különböző hatásokra.

Tartsunk tisztaságot, de ne essünk túlzásokba

Az ételeink elkészítésénél, a WC használata vagy a háziállatainkról való gondoskodás után fontos, hogy betartsuk a higiéniai szokásainkat, mint például a kézmosást vagy a felületek tisztán tartását. De fontos, hogy ne essünk túlzásba.

A gyerekek számára fontos az, hogy a szabadban játszanak, erdőben sétáljanak és belélegezzék környezetükből a különféle mikrobákat, de ha minden idejüket bent töltik el, ezt nem kapják meg, könnyebben lesznek betegek is. A tanulmány lényege tehát az, hogy bármennyire is tartjuk tisztán a lakásunkat, ez meglepően kis hatással van a gyermekünk egészségére.