Halálos kór fenyegeti a házi kedvenceket: három megyében súlyos a helyzet

HelloVidék 2019. március 11. 09:32
Szopornyica fertőzéstől félnek a kutyatartók. Az internetes fórumokon szinte pánikhelyzet alakult ki a gazdák körében. Szakértők szerint Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyében valóban több megbetegedést jeleztek és van olyan menhely, amit le kellett zárni. Azok a házi kedvencek, akiket kombinált szérummal is rendszeresen oltanak, nagyon ritkán kapják el a betegséget - írja az atv.hu.

Egy intenzív lázas periódus alakul ki, ezen kívül felső légúti tüneteket produkálhatnak ezek az állatok, illetve idegrendszeri tüneteket, de lehet gasztroenterológiai tünet is

- sorolta az ATV-nek a szopornyica legjellegzetesebb tüneteit Jandó Tamás állatorvos, aki szerint a betegség lefolyása igen eltérő, ugyanis az állat immunrendszerétől függ. Hozzátette:

A szopornyica megbetegedéssel ritkán találkoznak az állatorvosi rendelőkben, a vírus inkább a menhelyeken és a tenyészetekben terjed. Az ország egyik legnagyobb állatotthonában, a Noéban 2012-ben söpört végig egy szopornyica járvány, azonban szigorú karanténozással és oltási programmal megfékezték a betegség terjedését.

Az állatotthon szóvivője, Schneider Kinga szerint nincs ok a pánikra, bár országosan több megbetegedésről van tudomásuk, vészhelyzet még nem alakult ki. A szóvivő szerint az a legfontosabb,hogy mindenki figyeljen oda a saját kutyájára.

Nagyon-nagyon rossz az oltási kultúra ma Magyarországon, tehát nagyon kevés kutya az, aki rendelkezik megfelelő védőoltásokkal. Ugye kötelező csak és kizárólag a veszettség oltás, ebben sem állunk jól, de az egyéb fertőző betegségekre, például a szopornyicára, parvo-ra és egyéb dolgokra viszont még rosszabb a helyzet

– magyarázta a szakember. Az állatvédők és az állatorvosok azt javasolják, hogyha ismeretlen a kutya előélete, akkor akár még felnőtt korban is érdemes újra beadatni az alap oltási programot és immunizálást.