Elkeserítő: a magyarok háromnegyede egyáltalán nem jár fogorvoshoz

24.hu 2019. március 18. 10:01
A magyarok háromnegyede egyetlen egyszer sem volt fogorvosnál 2017-ben, ugyanakkor a családtagok bevallása szerint a magyar gyerekek közül mindenki eljutott orvoshoz, akinek erre szüksége volt - írja a 24.hu.

Európai viszonylatban is rendkívül fontos a németeknek az egészségük - derült ki az Eurostat felméréséből, melyben az uniós tagállamok lakosait vizsgálták abban a tekintetben, hogy egy év alatt hányszor látogatták meg a fogorvost, általános orvost, illetve a sebészetet. Mindhárom esetben a németek voltak az elsők: egy év alatt csak a 13 százalékuk mondta, hogy egyszer sem volt fogorvosnál, míg a körzeti orvostól távolmaradók mindössze 10 százalékot tettek ki.

A felmérésből az is kiderült, hogy a fogorvosi látogatások számát az iskolai végzettség sem befolyásolja, ugyanis hazánkban a felsőfokú végzettségűek 60 százaléka nem nézette meg a fogait 2017-ben. Az Eurostat korábbi felmérése szerint a magyarok átlagosan 60 egészségesen eltöltött évre számíthatnak, az uniós átlag viszont ennél magasabb, a nők esetében 64,2, a férfiaknál pedig 63,5 év.

A gyermekek orvosi vizsgálatánál viszont pont ellentétes a tendencia. Az Eurostat azt is megnézte, hogy a 28 tagállam közül mekkora az olyan gyermekek aránya, akik orvosi ellátásra szorulnak, azonban nem jutnak hozzá. A felmérés szerint Magyarországon - akárcsak Ausztriában és Németországban - egyetlen olyan gyermek sem volt, akit nem látott orvos akkor, amikor szüksége volt rá. Érdekes, hogy Belgiumban volt a legrosszabb az arány, ott a gyermekek 8,7 százaléka nem jutott el orvoshoz. A magyar gyermekek a fogorvosi ellátás területén is élen jártak, csupán 0,3 százalékuk kényszerült nélközni az ellátást. A skála másik végén Lettország foglal helyet 7,3 százalékos aránnyal.