Megdöbbentő: élőben közvetítették az első vízben szülést Nyíregyházán

HelloVidék 2019. március 29. 13:00
Kóder Brigitta, egy nyíregyházi anyuka szülését több tízezren kísérték végig, ugyanis a nyíregyházi kórházból élőben közvetítették az első vízben szülést a kismama hozzájárulásával. A felvétel végigsöpört a neten; csütörtökre a kezdeti húszezret is túlszárnyalta a család új tagjának, Kende világrajövetelének első perceit megörökítő videó nézőszáma.

Szívesen beleegyeztem a közvetítésbe, nem zavart a kamera közelsége, aki szült már, tudja, hogy a nő körül ilyenkor megszűnik a világ, csakis a kicsi érkezésére össz¬pontosít... A szülész-nőgyógyász orvosom ajánlotta a lehetőséget, elfogadtam, mert soha nem próbáltam azelőtt semmilyen alternatív szülési módot. Nem bántam meg, hiszen a vizes közeg a szüléssel járó fájdalmaim tompította, s röpke egy óra vajúdás után már kezemben foghattam a kicsim. Aki a (magzat)vízből kádvízbe érkezésnek köszönhetően megúszta a születéssel járó sokkot, mindeközben az orvosok állandó jelenléte, rutinja biztonságot jelentett számomra.

– mesélte Brigitta, akinek Kende a negyedik gyermeke.

Bár férjével úgy döntöttek, több gyereket nem terveznek, de ha a sors úgy hozná, így szülné meg a következőt is, mondta el Kóder Brigitta. Most már a hazautat várják, a kicsi teljesen rendben van: 51 centijével, 3470 grammjával egy átlagos, egészséges újszülött, akinek az étvágya is kezd megjönni, írja a szon.hu. A videó itt tekinthető meg.

A Jósa András Oktatókórházban az országban harmadikként vezették be immár hivatalosan is a vízben vajúdás és szülés lehetőségét. A Goodwill Pharma Kft. ajánlotta fel az intézménynek az eljáráshoz szükséges eszközt, a céggel régóta jó kapcsolatot ápol a kórház.

A kád olyan, mint egy jakuzzi: kényelmes, fejtámasszal ellátott, kibélelt belső részén a fólia természetesen cserélhető. A fertőzéstől nem kell tartani, mert a 2 méter széles 1,2 méter magas ovális alakú medencébe olyan mennyiségű vizet töltünk, amelyben vizsgálatok bizonyítják, hogy nincs kockázata a fertőzéseknek. A terhesség legutolsó fázisában a vajúdás órái, percei mindenkinek a legnehezebbek. Vízben a fájdalom csökkenthető, előnye, hogy sokkal kényelmesebb, és a testhelyzet-változtatás is sokkal könnyebb, mint kádon kívül.

– mutatta be a speciális eszközt dr. Pap Károly osztályvezető főorvos.

A súlytalanság javítja a köz¬érzetet, a meleg víz hatására javul a vérkeringés, ami mind a magzat, mind a méhizomzat jobb oxigénellátottságát eredményezi, mondta el a főorvos, aki szerint nem közvetlenül a „végállomás előtt” kellene a szülés módjáról döntenie a kismamának.

Osztályunk nyitott: be lehet jönni a szülőszobára a terhesség alatt bármikor, és tájékozódni kell a lehetőségekről, örülünk, amikor a nyílt napjainkra is eljönnek a leendő anyukák, és eldöntik, nekik mi a jó.

– tudatta az osztályvezető főorvos.

A nyíregyházi kórházban a szülések több mint fele papás szülés, az alternatív formák közül viszont ettől jóval kevesebben választanak. Az osztályvezető főorvos reméli, nem így lesz a jövőben, hiszen a szülészet továbbfejlesztésére közel 300 millió forintos támogatást nyert el a kórház, amiből egyebek mellett 4 szuper felszereltségű szülőtermet alakítanak ki két éven belül. A négy szülőterem mindegyikében lesz ilyen kád, és egyéb extrákkal is fel lesznek szerelve, mondta el dr. Pap Károly.

Fotó: MTI/Balázs Attila