Családkutatás felsőfokon Debrecenben: Neveléstudományi Kutatóközpont alakult

HelloVidék 2019. március 31. 15:32
A kormány családpolitikai intézkedéseit is szolgálja a Debreceni Egyetem új Neveléstudományi Kutatóközpontja, amely a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) részeként alakult meg szerdán - tették közzé az egyetem honlapján.

A létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást a Tudomány a családbarát szemlélet formálásában című konferencián írták alá a Debreceni Egyetem, a KINCS és a szakminisztérium képviselői.

A rendezvényen Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár egyedülállónak nevezte az intézményes kapcsolat kialakulását a tárca családügyi háttérintézménye és a Debreceni Egyetem között, amely egyfajta szellemi hátországként segíti majd a kormány családpolitikai döntéseit - írja az unideb.hu.

A Debreceni Egyetemnek van egy sajátos attitűdje, kicsit más szempontok szerint látja és láttatja a világot, mint más hazai felsőoktatási intézmények, erre van szükség akkor, amikor a magyar családokról gondolkodunk. Ez az együttműködés egészen bizonyosan segíteni tud bennünket abban, hogy Magyarországot egy családbarát országgá tegyük

– hangsúlyozta a politikus.

A Debreceni Egyetem több szinten, még harmadik missziós tevékenységként is hangsúlyozottan vállal olyan társadalompolitikai feladatokat, olyan nemzetpolitikai céloknak a szolgálatát, amelyek közé a családok segítése, támogatása is beletartozik.

A Debreceni Egyetemen már több éve központi gondolat a közösségépítés, ebben nagy szerep jut a családnak is. Tavaly már negyedik alkalommal nyertük el a Családbarát munkahely kitüntető címet. Azt gondolom, hogy ilyen országkörnyezetben nagyon fontos lépés az is, hogy tudományosan is foglalkozzunk a családokkal, ezért örömmel veszünk részt ebben az együttműködésben

– emelte ki Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Rendezvények, szolgáltatások egész sora segíti az intézményben dolgozókat, tanulókat és családjaikat, hogy az egyetemi polgárok minél jobban össze tudják hangolni a munkahelyi kötelezettségüket családi életükkel.

Az intézmény emellett a humán és a társadalomtudományok körében évek óta folytat olyan kutatásokat, melyek a családra irányulnak. Most pedig az oktatás, a képzés területén is gazdagodunk, hiszen akkreditáció alatt áll a családpedagógiai mesterképzésünk

– jelentette be Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A KINCS Neveléstudományi Kutatóközpontja a Debreceni Egyetem Főépületében működik mostantól, főbb tevékenységei közé tartozik a kutatás mellett az oktatás, a tudományos eredmények disszeminációja, a nemzetközi kapcsolatok elősegítése a témában.

A központ vezetője Engler Ágnes, a DE BTK Neveléstudományi Tanszék vezetője, aki két kolléganőjével együtt a rendezvényen vette át megbízását Fűrész Tünde elnöktől.