Hamarosan elstartol az autóvásárlási támogatás: mutatjuk a részleteket!

HelloVidék 2019. május 31. 22:01
Mintegy kétszázezer érdekelt család tud havi néhány tízezer forintos kiadással nagyobb autót vásárolni a kedvező banki konstrukcióknak és az állami támogatásnak köszönhetően.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása július 1-től lép érvénybe, ennek keretében akár 2,5 millió forintos állami támogatást is kaphatnak a három- vagy több gyermeket nevelők az újautó-beszerzéshez. Piaci szakértők szerint a konstrukció évente úgy 5 ezer darabbal emelheti meg a gépjármű-értékesítési számokat, olvasható a Sberbank Magyarország Zrt. közleményében.

Szinte minden Magyarországon jelen lévő márka árul olyan típust, ami szóba jöhet, a legolcsóbb járművek 3,5 millióba, a legdrágábbak akár tízszer ennyibe kerülnek. A nagycsaládosok nemcsak a belépő szintű autókból válogathatnak, a támogatás révén lehetőségük van magasabb kategóriájú kocsik beszerzésére is, természetesen csak akkor, ha rendelkezésükre áll a saját rész, amely több millió forint összegű tőkét jelent.

Érdemes megfontolnia a nagycsaládosoknak, hogy a saját megtakarítás mellett az önerőhöz szükséges összeg előteremthető egy egyszeri hitelfelvétellel, mondja Fodor Tamás. Sberbank lakossági üzletág igazgatója. Elsősorban ez a megoldás a jelenlegi személyi kölcsönök kamata miatt lehetséges. Mivel a törlesztőrészlet fixálható, a költségek megugrásától sem kell tartani, így az egyszeri kiadás előre tervezhető és évekre elosztható, magyarázta Fodor Tamás.

Habár a jegybank adatai alapján átlagosan 1,6 millió forint személyi kölcsönt igényelnek az ügyfelek, az említett autóvásárlási cél miatt a kalkulációnkban magasabb összeggel számolt a bank. Amennyiben egy alsó-középkategóriás, 6 millió forint értékű gépjárművet néz ki magának egy másfélmillió forint önerővel rendelkező család, akkor a megvárásláshoz felvett 2 millió forint összegű kölcsön visszafizetéséhez 5 évvel kalkulálva havi szinten kb. 40 ezer forintos törlesztőösszeget kell kigazdálkodniuk. A statisztikai hivatal adatai szerint egyébként átlag 350 ezer forint nettó összegből gazdálkodik egy ötfős család.