Mi lesz a sláger karácsonykor a kisgyermekes családoknál? (x)

HelloVidék 2019. december 6. 20:00
A magyarországi játékpiac mérete várhatóan a 2019-es évben is tovább bővül, amelynek mérete becslések szerint jelenleg 45 milliárd forintra tehető. A szülők többsége a karácsonyi időszakban játékot vásárol gyermekének, ez az összeg átlagosan közel 12 ezer forint körül alakul. A legnépszerűbb termékek évről évre a társasjátékok, kirakós- puzzle játékok, babajárművek - és játékautók, valamint a plüss kategóriákból kerülnek ki – tudtuk meg a babamarket.hu webáruháztól.

Mi lehet az idei új slágertermék?

A különböző játékautók és gyerekjárművek évek óta a top 10 kategóriában szerepelnek. Az 1-3 éves gyerekeknek szánt ajándékok közül az egyik legdinamikusabban növekvő kategória a tricikli és bébitaxi vagy más néven babataxi. A nagyobbak körében pedig továbbra is a roller hódít.

Mi az a bébitaxi és miért számít ideális ajándéknak?

A pici gyermekek körében a különböző mozgó járművek és járássegítők olyan termékeknek számítanak, amik hosszú időre le tudják kötni a gyermek figyelmét és fejlesztik a koordinációs és motorikus képességet.

A bébitaxi kemény strapabíró színes műanyagból készült gyermekjáték vastag kerekekkel. A jármű súlypontja alacsonyan van, hogy megfelelő stabilitást biztosítson a picik számára. Ezeket a járgányokat különböző biztonsági elemekkel is ellátják a gyártók. Ilyen például kényelmes ülés, háttámla, oldalsó keret vagy a lábtartó. Egyes változatai rendelkeznek tolókarral, járássegítő funkcióval és szülőkormányos, napfénytetős változatban is kaphatók.

A tolókar akkor fontos, ha még nem tudja önállóan irányítani az eszközt a gyermek. Ilyenkor a szülő tud kormányozni, ha a gyermek nagyobb lesz, ez akár le is szerelhető.

Ezeket a játékokat úgy tervezték, hogy igazodjon a gyerek különböző életkorbeli sajátosságaihoz és fizikai fejlettségéhez, valamint szórakozva fejlesszék és segítsenek a járás elsajátításában.

A mozgás és a testgyakorlás különösen fontos a picik számára. A gyerekek járművei egyrészről szórakoztatók, harsány színük miatt felkeltik az érdeklődésüket és fejlesztik az egyensúly, a koncentráció és a koordinációs készséget. Játékosan tanulják meg javítani motoros képességeiket, a környezet figyelmes megfigyelése és az akadályok elkerülése révén. Az izomzatot, ízületet és a reakcióidőt is fejleszti az indulás és megállás révén. A kormányzás és egyidejűleg a lábbal történő hajtás elősegíti a kar és láb egyidejű koordinálását.

A babák életkoruk múlásával különböző fejlettségi fázisokon mennek keresztül és a babataxi ebben a fejlődésben tud segíteni:

· 1-2 éves korban az egyszerűbb mozgásokat összetettebb folyamatokban egyesítik. Ebben a korban különösen fontos, hogy aktívak legyenek és próbálgassák a határaikat, képességeiket.

· 2-3 éves korban már magabiztos a mozgás, az izmok fejlődése, karok, lábak koordinációja és egyensúly érzék fejlődésében játszik szerepet a játék

· 3-4 éves korban már a mobilitásé a főszerep, cselekvési képességei kibővülnek, a kreativitás és szerepjáték által fejleszti játék közben a képességeit.

Mire érdemes figyelni vásárlás során?

Ha szeretnél vásárolni egy bébitaxit, akkor figyelj arra, hogy ne tedd túl korán. A megfelelő életkor az, amikor babád először próbálkozik a futással. Járássegítő eszközként 9-12 hónapos kortól használható, bébitaxiként pedig másfél éves kor körül, szintén a gyerek fejlettségi szintjétől függően.

Ezek a járgányok beltéren és kültéren egyaránt használhatók. Egyes modellek kerekén a gumiborítás gondoskodik a hangtalan száguldozásról.

Nem csak a klasszikus formák és autó utánzatok léteznek (bár a Mercedes vagy a BMW formavilága meglepően jól sikerült), hanem vannak állatos modellek vagy szép színes járművek is. Ez a fajta bébitaxi lányoknak lesz ideális autó. Sok kislány rajongani fog a kis rózsaszín járgányokért. A rózsaszín modellek mellet Disney-figurás vagy állatos figurás is kapható.

A babamarket.hu szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy ezeket a járműveket kifejezetten gyermekek számára tervezték. Sajnos az apukák súlyát nem fogja elbírni.

(x)