Átalakulhat a győri egyetem: a Corvinus után több intézmény kerülhet ki az állami fenntartás alól

Népszava 2019. november 20. 08:30
Már jövő nyáron a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) mintájára alakulna át a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) - értesült a Népszava. Információik mindez egy hétfői dékáni értekezleten került szóba.

A lap információi szerint az intézményi vezetés már idén is megindította volna az átalakítási folyamatokat, de stratégiai okokból későbbi időpontot választottak. Az SZE rektora, Földesi Péter már korábban is kifejezte,m hogy örömmel fogadná az átalakítást, ugyanis a szeptemberi tanévnyitón úgy nyilatkozott, hogy „a Corvinus-modell megy tovább, és potenciálisan ilyen irányba indulhat el a Széchenyi István Egyetem is”.

Ahogyan azt írják, 2019 júliusától már nem állam, hanem egy külön létrehozott vagyonkezelői alapítvány (Maecenas Universitatis Corvini) a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter augusztusban azt mondta, hogy a Corvinus-modell tapasztalatai pozitívak, ezért további felsőoktatási intézmények esetén is meg kell vizsgálni a modell alkalmazhatóságának lehetőségét. A felsőoktatási intézmények közül a Széchenyi István Egyetemet, Kecskeméti Egyetemet és a és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet említette meg. Az SZE és az ITM egyelőre nem reagált a lap megkeresésre az üggyel kapcsolatban.