Fontos változások: így lehet ezentúl babaváró hitelt igényelni

Pénzcentrum 2020. május 15. 09:04
Ahogy egyelőre a lakáshitelek, úgy a babaváró hitelek felvétele is meredek emelkedést mutatott a járvány első - egyelőre nem teljes - hónapjában. A babaváró hitelek új szerződéses összege 61,4 milliárd forintos összegével október óta nem volt ilyen magas.

Meg sem kottyant a koronavírus-válság a babaváró hiteleknek; a friss statisztikák szerint soha nem igényelték még annyien a támogatást, mint most márciusban. Vannak azonban változások, amelyekről érdemes szót ejteni. A Pénzcentrum most azt nézte meg, hogy mi várt azokra a családokra, akik a válsághelyzet előtt igényelték volna a támogatást, és mit hoztak a járványügyi- és gazdaságvédelmi intézkedések.

Alig látszódik a koronavírus hatása a bankok frissen publikált, márciusi statisztikáin: ahogy egyelőre a lakáshitelek, úgy a babaváró hitelek felvétele is meredek emelkedést mutatott a járvány első - egyelőre nem teljes - hónapjában. Utóbbi termék ráadásul egészen meglepő, 14 százalékos gyarapodással zárta az első negyedév utolsó hónapját,

A statisztika bár egyértelmű, ugyanakkor némileg csalóka is lehet, szakértők szerint ugyanis a lakáshitelek és a babaváró hitelek emelkedésének a magyarázata is az lehet, hogy ezek jellemzően sokkal hosszabb átfutási idejűek, mint a személyi kölcsönök, így sok esetben a januári-februári hiteligénylések látszódnak még az új szerződéses összegekben.

És bár várható némi visszaesés (vagy legalább apró korrekció) a babaváró hitelek esetében is, piaci elemzők arról tájékoztatták a portált, hogy a babaváró lehet az a termék, amelyiket a legkevésbé visel majd meg várhatóan a válság. Sőt, egyes korábbi járványidőszakokat vizsgáló felmérések szerint még bébibummot is hozhat a jelenlegi veszélyhelyzet - ehhez pedig jól jön a gyermekvállalóknak minden pénzügyi segítség.

Ráadásul a pénzügyi forráshoz való hozzáférés is kedvezően alakult a jelenlegi járványhelyzetben; a digitalizáció miatt ma a párok jóval könnyebben igényelhetik a babavárót, mint korábban. A cikk további részéből, amit itt lehet elolvasni, kiderül, mi várt azokra a családokra, akik a válsághelyzet előtt igényelték volna a támogatást, és milyen változásokat hoztak a járványügyi intézkedések.

Címlapkép: Getty Images