Ez volt Bálint gazda utolsó kívánsága: itt szórhatják szét hamvait

HelloVidék 2020. július 4. 10:20
101. életévében elhunyt az ország kedvenc kertésze, Bálint György, azaz Bálint gazda, akinek konkrét elképzelése volt azzal kapcsolatban, hol szeretne örök békére lelni. Mindez a 2019-ben kiadott könyvének utolsó oldalairól derül ki, amelyeken arról számolt be, hogy mindig is nagyon szerette a hazáját és ragaszkodott is hozzá, épp emiatt nem akart külföldre költözni a második világháború idején - számolt be róla a Blikk.

Ahogy a portál írja, legkedvesebb emlékei a Heves megyében található Gyöngyöshalmajhoz kötötték, ahol a gyerekkorát töltötte. Éppen ezért az utolsó kívánsága az volt, hogy a hamvait szülőhazájában szórják szét a szántóföldeken.

Egész életemet a hűség jellemezte, hűség a hazához, a termőföldhöz. Ez a hűség irányította a gondolkodásomat, amikor mindent megtettem, hogy 1945-ben hazajussak, ez a hűség gátolta meg, hogy 1956-ban itt hagyjam ezt az országot, és ez a hűség késztet arra, hogy azt kívánjam, a hamvaim halmaji földben legyenek majd szétszórva

- írta a könyvben.

Mint mesélte, feleségével, Antóniával nincsenek nézeteltéréseik, de a temetés kérdésében mégis másként vélekednek. Felesége úgy gondolta, ha teljesíti férje utolsó akaratát, akkor ezáltal elveszi tőle azt a lehetőséget, hogy kijárjon a sírjához a temetőbe

- bukkant rá a Ripost.

Csak reménykedni tudok, hogy a múló idő minden dilemmát felold. Mert, változnak az idők, és változunk mi is velük

– olvasható a könyv legutolsó soraiban. Ugyan Bálint gazda remélte, hogy felesége teljesíti majd kívánságát, de arról azonban egyelőre nem tudni, hogy ez valóban így lesz-e.

Címlapkép: Getty Images