Középiskolai rangsort készített a Debreceni Egyetem: itt vannak az eredmények

MTI 2022. június 15. 19:05
Az elmúlt három év felvételi eredményei alapján speciális középiskolai rangsorokat készített a Debreceni Egyetem (DE), és olyan honlapot is fejlesztett, amely - országosan egyedülálló módon - segítheti az egyetemre jelentkezők szak- és tantárgyválasztását - közölte az intézmény sajtószolgálata.

Az egyik rangsor megmutatja, hogy az érettségizők számát figyelembe véve az intézménybe felvételt nyert és beiratkozott hallgatók melyik középiskolából érkeztek a legnagyobb számban, a másik a nyelvvizsgával érkezők létszámát összesíti, a harmadik pedig a felvettek átlagos felvételi pontszámát rögzíti iskolánként. Olyan honlapot is fejlesztett az egyetem, amelynek segítségével könnyebben eligazodhatnak a felvételizők a DE széles képzési portfóliójában.

A középiskolások ezáltal komoly segítséget kapnak, így a korábbinál tudatosabban, pontosabban választhatnak tehetségüknek, képességeiknek, érdeklődésüknek leginkább megfelelő szakokat, tudományterületeket

- idézi a közlemény Bartha Elek oktatási rektorhelyettest.

A honlap révén lehetővé válik a személyre szabott tájékoztatás, a beiskolázási rendezvények mellett így érheti el a legnagyobb számban a felvételi előtt állókat az egyetem. Többféle profillal rendelkező iskolákból érkeznek a hallgatók, a legutóbbi három év felvételi adatait összesítő beiskolázási háttéranyag a középiskolák és az egyetem együttműködése szempontjából is nagyon jól hasznosítható, és a hallgatói utánpótlás feltérképezésében is lényeges segítséget jelent

- közölte a rektorhelyettes.

Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási igazgatója a középiskolai rangsorokkal kapcsolatban kiemelte: az intézmény átfogó képet kaphat azokról a középiskolákról, ahonnan a legtöbben felvételiznek az egyetemre.

A legtöbb felvett jelentkező a debreceni középiskolákból és az egyetem gyakorlóiskoláiból érkezik, de sok tehetséges fiatal választja a DE-t Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is. Az oktatási igazgató fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem a középiskolák minőségi munkáját rangsorolják, hanem arról kívánnak információt kapni, hol kell tovább erősíteni a beiskolázási tevékenységet.

Pósánné Rácz Annamária az országosan egyedülálló, hatvan tantárgyat magában foglaló szak- és tantárgyválasztó honlappal kapcsolatban kiemelte: a fejlesztés nagyban segíthet abban, hogy a középiskolások részletesen tájékozódhassanak a választott szakról, az előző évi felvételi ponthatárokról, az érettségi vizsgakövetelményekről, mindemellett közvetlenül elérhetők az egyetemi karok oldalai is.

Címlapkép: Getty Images