Gyilkos szakik portyáznak a vidéki Magyarországon: 10 éves kislány a legújabb áldozat

MTI 2022. november 10. 14:02

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádol a Veszprémi Járási Ügyészség egy villanyszerelőt, akinek gondatlan munkája miatt egy tízéves kislány meghalt - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség. Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, a helyzet nem túl fényes. Az elmúlt egy évben egyre kevesebb kontár szaki van az országban, azonban még mindig átlagosan fejenként több, mint 700 ezer forintot forintot fizetünk a rossz munkáért. Éppen ez volt az oka annak, hogy országos kutatást indított a Mapei, aminek a célja az volt, hogy felmérje a bizalom szintjét az építőiparban. Az ezt kifjező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), ami az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám.

A Veszprém Megyei Főügyészség közlése szerint, az 52 éves férfi 2021 januárjában elvállalta egy hajmáskéri ház villamoshálózatának felújítását. A vádlott irányította a munkálatokat. Amikor végeztek, a korábban leválasztott vezetékeket visszakötötték a hálózatra, de mivel szétszereléskor nem jelölték meg a korábbi, azonos színű vezetékeket, visszakötéskor felcserélték őket.

A fordított vezetékbekötés és a ház régi hálózatának szabálytalanságai miatt a ház fűtésrendszere és a gázvezeték hálózati feszültség alá került. A munkát irányító vádlott abban hibázott és járt el gondatlanul, hogy nem végzett teljes körű szerelői ellenőrzést, és így nem fedte fel az érintésvédelem hibáját

- közölte az ügyészség.

Néhány nappal a szerelési munkák befejezése után a család tízéves kislánya fürdés közben az öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alá került fémpolchoz érve halálos áramütést szenvedett. Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és a villanyszerelői szakmától történő határozott idejű eltiltását indítványozta

- áll a közleményben.

Rengeteg kárt okoznak a kontár szakik Magyarországon

Az elmúlt egy évben egyre kevesebb kontár szaki van az országban, azonban még mindig átlagosan fejenként több, mint 700 ezer forintot forintot fizetünk a rossz munkáért. Országos kutatást indított a Mapei, aminek a célja az volt, hogy felmérje a bizalom szintjét az építőiparban. Az ezt kifjező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), ami az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám.

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, a szakmák egyéni értékeléséből kiderül, hogy a legnagyobb bizalmat még mindig a villanyszerelők élvezik, őket követik a gépészek és a víz- és gázszerelők. Ennek oka a Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint az, hogy ők leginkább nem látható munkákat végeznek, így, ha hibáznak az jóval később derül ki, míg egy esztétikai hiba sokkal szembetűnőbb.

Persze a felmérés során arra is kíváncsiak voltak, hogy mely megyékben mennyire bíznak az egyes szakemberekben, amiből kiderült, hogy Budapesten bíznak a legkevésbé az emberek a szakemberekben: itt mindössze 3,42 pontot kaptak az 5-ből, míg Békés megyében 3,8 ez a szám. Markovich Béla ezt azzal magyarázta, hogy Budapesten jóval több a szakember, amivel annak a lehetősége is megnő, hogy rossz embert bízunk meg a munkálatokkal.

A kontár-károsultak aránya viszont 2021. augusztusa és 2022. augusztusa között csökkent 8 százalékponttal, így mindössze 21 százaléka lett az építkezésbe kezdőknek. Ezzel párhuzamosan a kontármunka átlagos kárösszege is csökkent 15319 forinttal: átlagosan 738001 forinttal károsodtak meg az érintettek. A legtöbb anyagi kár a Közép-Dunántúlon keletkezett, ahol 901515 forint volt a kontármunkák átlagos kárösszege. Ez azt jelenti, hogy a térségben körülbelül 320 ezer forinttal nőtt ez az összeg tavaly óta.

Budapest, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és az Észak-Alföld esetében viszont csökkent ez a szám: a fővárosban 295 ezer forinttal lett kevesebb egy év alatt a kontárkárosultak átlagos kárösszege, míg Észak-Magyarországon 151 ezer forinttal, a Dél-Alföld régióban 333 ezer forinttal és az Észak-Alföldön 109 ezer forinttal. A Közép-, Nyugat és Dél-Dunántúl esetében egyaránt emelkedtek ezek az összegek.

Nem csak a kontár munka jelent problémát

A megkérdezett 7300 ember több mint fele (összesen 54 %-a) gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a szektorban a dolgok. Itt nem csak a kontár munkákra kérdeztek rá, hanem ide tartozik az is, hogy egyre többe kerül egy szakember megfizetése, amit sokan már nem tudnak megengedni maguknak, illetve az alapanyagárak is folyamatosan növekednek.

Címlapkép: Getty Images