Ne felejtsük el meggyújtani! Te tudod, mit jelképeznek a gyertyák az adventi koszorún?

HelloVidék 2022. november 27. 16:35

2022-ben november 27-én, vasárnap, azaz ma kell meggyújtani az első, a katolikus hagyományok szerint lila színű gyertyát, ekkor veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkor és a keresztény egyházi év.

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart.

Ebben az időszakban hagyomány a magyar családok körében adventi korszorút készíteni vagy vásárolni. Azok, akik tartják ezt a szokást, advent első vasárnapjától egészen karácsonyig minden vasárnap meggyújtanak rajta egy gyertyát.

Az adventi várakozás szimbóluma a koszorú: gyertyái az adventi időszak négy hetét jelképezik. A 19. században jelent meg a német evangélikus keresztényeknél; a 20. században fokozatosan elterjedt más keresztény irányzatokban is, ma pedig szinte mindenki asztalán ott csücsül. Ne felejtsük el ma meggyújtani rajta az első gyertyát! A katolikus hagyományok szerint ez lila színű, de kevesen ragaszkodnak már ehhez a szokáshoz.

A négy gyertya advent négy hetét és ezenfelül négy fogalmat jelképez: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. A római katolikus hagyományban ezen felül egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

  • Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit)
  • Zsidó nép – amelynek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény)
  • Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm)
  • Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet)

A katolikusoknál a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel: három lila, egy pedig rózsaszín; a rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján (Gaudete) gyújtják meg. Elfogadott az olyan koszorú is, melyen mind a négy gyertya lila vagy fehér.

Címlapkép: Getty Images