Gyászol a vidék: elhunyt Dr. Pintér Sándor, a legendás professzor

HelloVidék 2022. december 13. 09:02

88 éves korában meghalt Dr. Pintér Sándor gyermekgyógyász professzor, a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja – írja a Szeged.hu.

Ahogy a lap írja, Pintér Sándor Debrecenben született 1934-ben és ott szerezte meg az orvosi diplomáját is. 1960-ban kapott állást a Szegedi Gyermekklinikán, ahol több mint fél évszázadot töltött a gyermekgyógyászat szolgálatában.

Pintér Sándor a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja. A Magyar Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. A dél-magyarországi régióban működő alapítvány eddigi tevékenysége alatt több mint húszezer gyermek életét mentette meg. A professzor az egyetlen rangidős gyermekgyógyászként foglalkozott koraszülöttmentéssel és ellátással hazánkban.

Munkásságát számos publikáció, tanulmány jelzi, mellette több szakmai elismerés és kitüntetés birtokosa volt. Szeged 2017-ben választotta díszpolgárának. Szeged saját halottjának tekinti Pintér Sándor gyermekgyógyász professzort, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.

Címlapkép: Getty Images