Közbelépett a kormányhivatal: családi házra kértek engedélyt, munkásszállót akartak

HelloVidék 2023. augusztus 8. 09:31

Alig egy héttel a hatósági bejárás után meghozta határozatát a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal.  Elutasította a győr-bácsai családi ház építésére-bővítésére beadott engedélyezési kérelmet, amit a helyiek szerint a tulajdonosok valójában vendégmunkások elszállásolására alkalmas panziónak akarnak használni. Ez az elsőfokú döntés, tudta meg a Telex.

Egy befektetői társaság Győr kertvárosi negyedének csendes utcácskájában épít át egy ingatlant, amelynek alapterületét a korábbi épület sokszorosára növelnék. Mostanáig a ház tulajdonosa élt csak itt, a szomszédok viszont akár negyven új beköltözővel is számoltak.

A tervrajzok szerint ugyanis új szárny épül közvetlenül a kibővített és felújított régi ház mellé, és az ingatlanba három szinten összesen 38 helyiséget terveztek. A szobák jó része ugyanolyan – kilenc-tíz négyzetméteres -, (gardróbok, mindenféle tárolók, tanulószoba a leírás szerint stb.) a szomszédok szerint viszont minimum gyanús, hogy valaki padlófűtést tervez egy „kerékpártárolónak”, és kerámiaburkolatot az egész házba.

Ahogy híre ment Hajdúszoboszlón a külföldi vendégmunkások magyarországi érkezésének, Győrben az ipari park bővítésének, a szomszédos településeken (Ácson, Komáromban) pedig a gigaberuházásokénak, egy ennyire látványos házátalakítás szinte egyet jelent a helyiek szemében a munkásszálló építésével.

A határozat szerint

  • az épület több önálló rendeltetési egységgé is alakítható,
  • mivel több helyiségnek a szabadból,
  • vagy az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárata van.

Az elsőfokú döntés ellen fellebbezési joga van a befektető cégnek, akkor viszont az ügy már a bíróságon folytatódik. Az ingatlanon eddig teljes gőzzel folyt az építkezés.

Címlapkép: Getty Images