Cudar idő lesz, estére akár 20 centis havat is kaphatunk a nyakunkba

HelloVidék 2018. december 14. 09:31
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) riasztást adott ki az ország jelentős részére intenzív havazás és helyenként hófúvás veszélye miatt. Délutánig a Dunántúl jó részén és a Duna vonalában erősen, másutt gyengén felhős idő valószínű, a ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat.

Késő délutántól, estétől dél, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, kezdetben a déli határvidéken átmenetileg még havas eső is lehet – írja az OMSZ.

A nagymértékű havazást ráadásul erős széllökések is kísérhetik a Dunántúlon, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes területein, ezáltal hófúvásos szakaszok több térségben is kialakulhatnak. Ezen időjárási tényezők miatt egyes helyeken a közútkezelő folyamatos munkavégzése mellett is téliesebb útszakaszokra számíthatnak a közlekedők. A Magyar Közút Nonprofit Zrt szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakban 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat – tájékoztatta a HelloVidéket a Magyar Közútkezelő.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve az alacsony forgalmú bekötőutak.

Az intenzívebb havazással együtt elsősorban Vas, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szél is felerősödhet, ami hófúvásos szakaszokat is eredményezhet. Hófúvások idején ugyanakkor a hóeltakarítási munkák szó szerint szélmalomharcot jelentenek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordhatja a havat a burkolatra.