Meglepő dolog derült ki a vérszívó poloskákról: keresik a gazdatestet

hvg.hu 2019. május 20. 13:58
A legkorábbi ismert gazdatestüknek vélt denevéreknél is több mint 50 millió évvel korábban jelentek meg a poloskák – derült ki egy úgy tanulmányból, amely eredetileg az apró élősködők "rendkívül bizarr" szaporodási szokását vizsgálta - írja a hvg.hu a Current Biology folyóirat cikke alapján.

A Current Biology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók 30 különféle vérszívó parazitából gyűjtöttek DNS-mintákat, melyek többsége barlangokban él és denevéreken élősködik.

Ezek az állatok olyan rejtőzködő életet élnek, hogy 15 ember 15 éven át gyűjtötte a szükséges genetikai mintákat

– mondta Mike Siva-Jothy, az angliai Sheffieldi Egyetem munkatársa. A kutatók a minták begyűjtése után megalkották a vérszívó poloskák genetikai idővonalát, mely szerint "a teremtmények genetikai kódjában bekövetkező spontán mutációk molekuláris óraként működnek, lehetővé téve a szakemberek számára, hogy évmilliókra visszakövessék a rovarok evolúcióját."

Az első nagy meglepetés az volt, hogy a vérszívó poloskák jóval idősebbek a denevéreknél, amelyekről úgy véltük, hogy az első gazdatestként szolgáltak számukra. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen állatokon élősködtek, amikor még T. rexek uralták a Földet

– jegyezte meg Steffen Roth, a norvégiai Bergeni Egyetemi Múzeum munkatársa, aki szerint a vérszívó poloskák biológiai "Achilles-sarka" el van rejtve a genetikai kódjukban, amely egyedülálló a ember vérét szívó fajnál. Amennyiben a gyenge pontjukat megtalálják, a tudósok szerint új módszerekkel lehet védekezni ellenük. A vizsgálat szerint érdekes szaporodásuk van ezeknek a fajtáknak: a hím poloskáknak tőrszerű péniszük van, amelyet beledöfnek a nősténybe, hogy közvetlenül annak véráramába hatoljanak.