Nem várt viharokkal támad a hétvége: ezeken a területeken érdemes figyelni

MTI 2019. június 14. 17:00
A legfrissebb előrejelzések szerint azok, akik kimozdulnának a szabadba vagy utazást terveznek hétvégén, mindenképp készüljenek fel arra is, hogy bármikor kialakulhat zápor vagy heves zivatar. Éppen ezért esernyőt, esőkabátot érdemes bekészíteni a táskánkba. Mutatjuk hol, mire lehet számítani.

A met.hu előrejelzése szerint a mai napon a sok napsütés mellett főként az ország északkeleti harmadában képződhet több gomolyfelhő, amelyekből ott néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között valószínű. Késő estére 22, 28 fokra hűl le a levegő.

Péntek estétől szombat reggelig túlnyomóan derült, csapadékmentes idő várható, a Nyugat-Dunántúlon lehet némi fátyolfelhőzet. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, de néhol pár fokkal hűvösebb is lehet.

Azok, akik hétvégén terveznek kirándulni vagy kimozdulni a szabadba a sok napsütés mellett kevés fátyol-, illetve gomolyfelhőre számíthatnak. Érdemes bekészíteni az esernyőt az elővigyázatosság kedvéért, mivel egy-egy helyen kialakulhat zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél elsősorban a Dunántúl északi tájain megélénkül, néhol megerősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, de néhol ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 37 fok között várható.

Vasárnap érdemes a délelőtti órákban kimozdulni, mivel délutánra már néhol megérkezhet az eső is. A szakemberek szerint a nap első felében nagyrészt derült vagy gyengén felhős lesz az ég, majd erőteljes gomolyfelhő-képződésre, délutántól többfelé záporra, zivatarra számíthatunk. A Dunántúlon északira fordul, és megerősödik, zivatar környékén viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között várható.