Borzalmas a magyarok egészsége: sereghajtók vagyunk az EU-ban

MTI 2019. július 17. 08:30
Százezer lakosra vetítve Magyarországon a legtöbb, 345 a rákban elhunytak száma az Európai Unióban – derül ki a 168óra cikkéből, ami az Eurostat legfrissebb halálozási statisztikáit veszi alapul, amiben a 2016-os tagállami adatokat vetették össze.

A lap megírta, hogy a statisztika szerint a férfiak kétszer olyan gyakran szenvednek rákban, az összes rák okozta haláleset százezer férfira vetítve 478, a nők között 262. A hazai orvosok figyelmeztetnek, hogy a férfiak általában gyakrabban hagyják ki a szűrővizsgálatokat és csak súlyosabb esetben fordulnak orvoshoz. A vezető haláloknak számító keringési megbetegedésből eredő halálesetek számában Magyarország a 6. helyen áll, százezer magyarra 737 ilyen haláleset jut.

A születésből fakadó halálokok tekintetében Észtország után Magyarországon a második legrosszabb a helyzet, nálunk százezerből 0,23 nő halt bele a szülésbe. Ha a csecsemőhalandóságot vizsgáljuk, akkor Magyarország a kilencedik legrosszabb helyezést érte el. Az összes halálozási mutatót összevetve hazánk az ötödik legrosszabb az EU-rangsorban.

Teljes európai viszonylatban így néz ki a statisztika:

  • Az európaiak 36 százaléka hal meg keringési megbetegedésben;
  • 26 százalék rákban;
  • 8 százalék légzőszervi megbetegedésben;
  • 5 százalék balesetekben
  • 4-4 százalék emésztőrendszeri betegségben, mentális betegségben (például demencia) és idegrendszeri betegségben (például Alzheimer-kórban).