Nem él meg másodállás nélkül a magyar rendőr: egyre nagyobb a bérfeszültség

24.hu 2019. augusztus 15. 09:30
Másodállás vállalására több mint 3500 rendőrnek adtak engedélyt, ez a teljes állománynak majdnem a 10 százalékát teszi ki. 2018-ban a rendőrség állományából összesen 3592 embernek volt egyéb munkavégzésre engedélye, tehát ennyien vállalhattak szabályosan másodállást – írja a 24.hu.

A rendőrségen belül nagy a bérfeszültség, az állomány tagjai már az interneten tettek közzé bizonyítékokat arról, hogy nagyon alacsonyak a fizetéseik. Nyilvánosságra hoztak banki átutalásokról szóló sms-eket, hogy bemutassák, nem jelentkezett a megígért ötvenszázalékos béremelés a jövedelmükben. Az állomány egy részének a fizetése a béremelés ellenére sem éri el a 200 ezer forintot.

Az Index egyik cikkében arról számolt be, hogy az alacsony fizetés miatt sokan szerelnek le, Paks környékén például sokan otthagyták a rendőrséget, inkább elmentek biztonsági őrnek az atomerőműbe. Több forrás szerint egyre nehezebb járőrt találni, mert a rendőrök nem keresnek eleget.

Mint kiderült, a megyeszékhelyek háromnegyedében nincs elég rendőrjárőr: tizennégy városban kevesebb járőr, járőrvezető és járőrparancsnok dolgozik, mint kellene. Ha a százalékos arányokat nézzük, Egerben csökkent a leginkább a járőrök létszáma. Míg 2014-ben még 117 státusz volt, ma 105-van, de csak 85 betöltött ezek közül.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán