Először kóbornak macskának nézték: elindult a genetikai vizsgálat

HelloVidék 2019. október 16. 09:30
Vadmacska kölyökkel bővült a drávaszentesi madárrepatriáló állomás. Barcs külterületén találtak az állatra, akiről először azt hitték, hogy házi macska – derült ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának hírleveléből.

A helyi állatmenhely vezetője találta meg a kölyköt, és ideiglenes gazdihoz adta az állatot. A befogadó azonban másnap jelezte, hogy valami gond van a macskával, ugyanis nagyon vad, fújtat, nem házi macska módjára viselkedik - írja a travelo.hu.

Hazánkban fokozottan védett állat a vadmacska, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Ennél a kölyöknél genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó. Ezt azért fontos tudni mert a szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal. Emiatt, illetve rejtőzködő életmódja miatt állománybecslése nagyban nehezített.

A vadmacskák különösen félénkek és óvatosak, rejtőzködő életmódot folytatnak, így kerülik az emberi településeket. Leginkább a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik. Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal. Vastag bozontos farkukat 7-9 fekete harántcsík is díszítheti. A házi macskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban, fák odvaiban töltik.