Itt a feketelista: ezeket az élelmiszereket messzire kerüld el, csúnyán megbetegedhetsz!

HelloVidék 2019. október 27. 14:00
Mint minden étel és ital, az emberi gyomor is rendelkezik egy bizonyos kémhatással. Ha túl sok savas ételt fogyasztunk, akkor ez a normál pH-érték felborulhat, és súlyos betegségeket idézhet elő az emberi szervezetben. Összeszedtük a legsavasabb ételeket, amikből nem árt kicsit visszavenni, és összegyűjtöttük a legjobb lúgosító élelmiszereket is, amiket nyugodt szívvel fogyaszthatsz, nem járnak kellemetlen mellékhatásokkal!

Néha a közönséges ételek fogyasztása sem teljesen biztonságos: egy ártalmatlan paradicsom, egy csésze a kedvenc fekete teánkból, vagy egy kisebb darab sajt is károsíthatja a gyomrot. Ez annak köszönhető, mert egyes ételek sokkal savasabbak, mint mások, ezáltal gyomorégést, refluxot és egyéb kellemetlenségeket okozhatnak. Egészségünk érdekében rendkívül fontos, hogy ismerjük azokat a termékeket, melyek károsíthatják a gyomrot, továbbá igyekezzünk csökkenteni ezeknek az ételeknek a fogyasztását.

Mi történik a szervezeteddel, ha savas ételeket fogyasztasz?

A különböző anyagok – beleértve az ételeket, italokat – rendelkeznek egy bizonyos pH-értékkel. A pH-értékek egy 0-14 közötti skálán helyezkednek el. Ha egy étel pH-ja kevesebb, mint 7, akkor savasnak tekinthető, a 7-es feletti érték pedig lúgosnak számít. A vér pH-értéke 7,35-7,45 között számít egészségesnek, ami enyhén lúgosnak számít. A gyomor pH-értéke ezzel szemben 3,5-5,5 között ingadozik, ami nagyon savasnak számít. Ha szinte csak alacsony pH-értékű savas ételeket fogyasztunk, az a gyomornak nem tesz jót, ami olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a gyomor-bél reflux betegség, gyomorégés, fogszuvasodás és a vesekő.

A Bright Side összegyűjtötte azokat az ételeket, melyek extrém alacsony pH-értékkel rendelkeznek ezáltal nem biztonságos őket huzamosabb ideig és nagyobb mennyiségben fogyasztani. A jó hír azonban, hogy rengeteg olyan étel van, ami jó hatással van a gyomorra, ezért a portál az alacsony savtartalmú étrendhez is összegyűjtött egy listát. Lássuk csak, melyek azok az ételek, amelyek tönkreteszik a gyomrot!

1. Fűszeres ételek és szószok

A fűszeres ételek és szószok könnyen kiválthatják a nyelőcső nyálkahártya irritációját, ami sok kellemetlenséget okozhat. A fűszeres termékek túlzott fogyasztása általában gyomorégéshez vezethet, ezért vigyázz a fogyasztott fűszeres termékek mennyiségével, ha el akarod kerülni a gyomorproblémákat.

  • a chili szósz pH-ja: 2,8-3,7

2. Koffeintartalmú italok

A koffeintartalmú italok, mint például a kávé, tea és az energiaitalok komoly gyomorégést okozhatnak, emellett irritálják a nyelőcsövet és gyengítik a nyelőcső záróizmát. Ez a gyomor tartalmának visszaáramlásához vezethet.

  • a kávé pH-ja: 4
  • a fekete tea pH-ja: 4,9 - 5,5
  • a zöld tea pH-ja: 7-10
  • az energiaitalok pH-ja: 3,4

3. Citrusok és gyümölcslevek

A citrusfélék nagyon savas gyümölcsök, amelyeket érdemes elkerülnöd, ha nem szeretnél gyomorégést. A narancs- és a grapefruitlevek irritálhatják a gyomrot és kellemetlenséget okozhatnak.

  • a citrom pH-ja: 2,2 - 2,4
  • a grapefruit pH-ja: 3,0 - 3,7
  • a narancs pH-ja: 3,0 - 4,0

4. Menta

Bár sokan azt gondolják, hogy a borsmenta és a fodormenta jó hatással van az emésztőrendszerre, ez nem igaz. A mentafélék túlzott fogyasztása refluxot és gyomorégést okozhat: ha csak napi egy csésze borsmentateát fogyasztasz, máris megdupláztad az esélyedet a gyomorégésre.

  • a bormenta tea pH-ja: 6-7

5. Paradicsom

A paradicsom rendkívül savas, ha pedig túl sokat fogyasztasz belőle, akkor szinte biztos, hogy gyomorégéshez vezethet. Talán furcsán hangzik, de a paradicsom által okozott gyomorégésre a savanyú cukorka a leghatásosabb ellenszer, mely elősegíti a nyáltermelést, ami semlegesíti a gyomorból felszabaduló savat.

  • a paradicsom pH-ja: 4,3 - 4,9
  • a paradicsomlé pH-ja: 4,1 - 4,6
  • a paradicsompüré pH-ja: 4,3 - 4,5

6. Alkohol

Az alkoholos italok, mint például a bor vagy a sör, stimulálják a savtermelést a gyomorban. Az alkoholos italok mérsékelt vagy túlzott bevitele gyomorégéshez vezet, valamint a nyelőcső nyálkahártyáját is károsíthatja.

  • a bor pH-ja: 2,5 - 4,5

7. Magas zsírtartalmú ételek és mélyhűtött termékek

A zsíros ételek (például a sültek) nincsenek jó hatással a gyomorra, ugyanis a fogyasztásukkal gyomorsav kerülhet a nyelőcsőbe. Ha ez még nem lenne elég, akkor a nyelőcső záróizmának elgyengüléséért is felelős, de a kolecisztokinin hormon felszabadulását is elősegíti. A bő, zsiradékban történő sütés helyett inkább választ a főzést és a grillezést! Ezek a legsavasabb zsíros ételek:

  • mirelit sült ételek: hagymakarika, hasábburgonya, chips
  • zsíros tejtermékek: sajt (pH 5,1–5,9), teljes tej (pH 4,1–5,3), vaj (pH 6,7–6,9), joghurt (pH 4,4–4,6)
  • zsíros húsok: marha-, sertés- vagy bárányhús, szalonnazsír, sonkazsír és szalonna zsíros darabjai (pH - 5,8)
  • kesudió (pH - 5,9), dió (pH - 5,4)

8. Szénsavas italok

A szénsavas italok a gyomor egészsége szempontjából is kockázatosak, mivel a rendszeres fogyasztásuk reflux kialakulásához vezethet. A szénsav buborékai a gyomorban nyomást gyakorolnak, a gyomorsavat pedig a nyelőcsőbe nyomják vissza.

  • Coca-Cola pH-értéke: 2,37
  • Fanta narancs pH-ja: 2,82
  • Sprite pH-ja: 3,24

9. Fokhagyma és hagyma

Azoknak, akiknél már kialakult a reflux, nem ajánlatos fokhagymát enniük. A fokhagyma gyomorégést és gyomorpanaszokat okozhat, de a hagyma sem ártalmatlan: különösen a nyers zöldség szintén rossz hatással van a gyomorra.

  • a fokhagyma pH-ja: 5,8
  • a vöröshagyma pH-ja: 5,30–5,8

10. További savas ételek

A felsoroltakon túl vannak még olyan ételek, amelyeknek a fogyasztását érdemes korlátozni. A teljesség igénye nélkül ezeket nem érdemes túlzásba vinni:

  • kukoricaolaj
  • cukor, melasz, juharszirup, feldolgozott méz és aszpartám
  • majonéz
  • szójaszósz
  • ecet
  • gabonafélék: kukorica, rizs, búza.

Ezek a legjobb lúgos ételek

  • tofu
  • szójabab
  • zöldségfélék: articsóka, spárga, zöld leveles zöldségek, brokkoli, káposzta, sárgarépa, zeller, karfiol, kukorica, padlizsán, kelkáposzta, póréhagyma, saláta, gomba, borsó, kalifornia paprika,burgonya, tök, retek, spenót, hajtások, édesburgonya
  • dinnye
  • banán
  • zabpehely
  • teljes kiőrlésű kenyér
  • kuszkusz
  • grillezett pulyka és csirke
  • gyökérzöldségek, a hagyma kivételével
  • grillezett vagy sült hal, zsíros szószok nélkül
  • tojásfehérje.