Veszélyes kór fenyegeti a magyar családokat: a legtöbb mosógépben ott lapul

HelloVidék 2019. október 31. 15:00
Egy kutatás szerint egy átlagos háztartásban hetente 23 kg ruhát tesznek mosógépbe és mosnak ki. A tanulmány szerint ez évente több mint 6000 ruhadarabot jelent. Ha a saját életünkre tekintünk, valóban azt tapasztaljuk, hogy minden héten elindítunk 1-2 mosást - nyilván a nagyobb létszámú családoknál ez 3-4 alkalom is lehet. A folyamat viszont mindenkinek ismerős: bedobjuk a ruhákat, öblítő, mosószer vagy gél és indítjuk is a programot, a ruhák pedig tisztulnak. Apropó tisztítás, gondolkodtál már azon, hová tűnnek a szennyeződések és mi történik a baktériumokkal mosás közben?

Jason Tetro kanadai mikrobiológus szerint könnyen előfordulhat, hogy a ruhákból kimosott szennyeződések felhalmozódnak a mosógépben, éppen ezért visszakerülhetnek a ruhánkra, ami befolyásolja aztán a ruháink minőségét és mosógépeink élettartamát.

Mindenki azt gondolja, hogy ha kimossa a ruháját akkor valóban tiszta lesz. Pedig manapság egyre több ruha igényli azt, hogy alacsony hőfokon való mosást. Ez viszont azt eredményezi, hogy a kórokozók és baktériumok nem pusztulnak el.

- mondja Tetro.

A szakember szerint van néhány egyszerű módszer, amivel már jelentősen csökkenteni tudjuk a baktériumok jelenlétét a mosógépünkben. Úgy véli, ha legalább hetven fokon mossuk a ruhákat akkor nagyjából mindent ki tudunk irtani a gép dobjából. A minden alatt Tetro baktériumokat és a gombákat érti, valamint minden olyan kórokozót, ami betegséget okozhat. Plusz egy tippnek azt javasolja, hogy használjunk fehérítőt is, mivel ez is egy módja annak, hogy elpusztítsuk a baktériumokat. Ráadásul a fehér ruhák nem csak illatosak lesznek tőle, de tovább tartanak majd.

Ha alacsony hőfokon vagy hideg vízben mosatjuk ruháinkat az akár könnyen betegségekhez vezethet, mivel a langyos vagy hideg vízben a baktériumok feldarabolódnak a szövetekben majd kiúsznak az anyag rostjai közül. Ez viszont azért baj, mert a mosógép dobjának lyukacsos részein keresztül nem tudnak kiszivárogni a dobból. Így csak a dob falára ragadnak, ahonnan újra a ruhákra kerülnek, ami csökkenti a ruhák élettartamát. A másik hátránya ennek a módszernek az az, hogy a mosógépből áradó kellemetlen szagokért is ez a felelős, amit ráadásul a mosott ruhák is át tudnak venni.

A szakember szerint a mosógépekben tanyázó baktériumok nagyon kis eséllyel, de elsősorban bőrbetegségeket okozhatnak, mint például:

  • a Staphylococcus aureus, másnéven MRSA,
  • az E-coli baktérium,
  • a súlyos betegséget okozó az impetigó.
  • Emellett számos más, kiütésekkel, bőrpírral járó betegséget okozó baktérium is húzódhat a mosogép belsejében, amelyek az antibiotikumokkal szemben rezisztensek.

Ez azt jelenti, hogy a ruháinkon tanyázó baktériumok megbetegíthetnek?

Igen, de ez nem valószínű, hogy meg fog történni. Ahhoz, hogy a baktériumok fertőzést okozzanak, a szervezetedbe kell, hogy kerüljenek. Ez pedig csak úgy fordulhat elő, ha a nedves ruhát elkezdjük rágcsálni. De mivel mosás után már alacsonyabb számban vannak jelen a baktériumok, és amúgy is kiterítjük száradni a ruhákat, így nem okoznak veszélyt

- tanácsolja a mikrobiológus, aki külön kitért arra is, hogy

Arra viszont kitért, hogy ahol csecsemők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők élnek a háztartásban, ott érdemes gyakrabban takarítani a mosogép belsejét. Tetro azt javasolja, hogy egy négytagú családnak, aki hetente többször is mos, legalább havonta egyszer ki kell tisztítani a mosógépet. Azok az egyedülálló emberek, akik hetente indítanak el egy mosást, elég csak három-négyhavonta kimosniuk a mosógép dobját.

A leghatékonyabban akkor tisztíthatjuk meg a dobot, ha magas hőfokon üresen indítjuk el a mosást, ügyelve arra, hogy adagoljunk a gépbe némi fehérítőt is. Ezután nincs más hátra, mint lefuttatni egy gyors mosást, majd kinyitni a mosógép ajtaját, hogy megszáradjon belül a dob.

(via:globalnews.ca)